Autovisie
Autovisie Video 31 mrt 2015
Leestijd: 2 minuten

Hoe veilig moet de Nürburgring zijn?

Voor- of achterwielaandrijving? Atmosferisch of met turbo? Senna is de grootste, nee toch Schumacher. Terwijl we allemaal liefhebber zijn, zit de autowereld vol tegenstellingen. Niks mis mee want wat is nu mooier dan zulke bij voorbaat winnaarloze debatten met elkaar voeren? Vandaag: hoe veilig moeten de Nürburgring zijn?

Meestal zetten we op deze plek graag de boel een beetje op scherp. Over één van de belangrijkste bijzaken van het leven moet je met een zekere relativering kunnen praten en dus is plagen toegestaan. Vandaag ligt het helaas even anders. Ik wil het op deze plek hebben over een onderwerp met een aanleiding die geen grappen verdraagt: het dodelijk ongeval op de Nürburgring van afgelopen weekeinde.

Voor wie het nog niet weet: tijdens de eerste ronde van het lange afstandskampioenschap op de Nordschleife vloog de Nissan Skyline GT3 van Jann Mardenborough buiten de baan. Hij landde aan de verkeerde kant van het FIA-veiligheidshek en daardoor kwam een 49-jarige Nederlandse toeschouwer om het leven. Een ongeluk met alleen maar verliezers. Ten eerste natuurlijk de racefan die een dagje auto’s kijken moest bekopen met zijn leven. Maar ook Jann Mardenborough. Tot nu toe was de computerracer die de Sony GT Academy won en echt coureur werd een sprookje. Maar het kan niet anders dan dat de jonge Brit hier een enorme knauw aan overhoudt. En dan is er last maar zeker niet least de Nürburgring.

Vooralsnog valt het mee, maar ongetwijfeld zal deze tragedie de discussies over de veiligheid op de Ring weer doen oplaaien. Organisator DMSB blijft die voor door de snelste klasses voorlopig te verbannen. Een verstandig besluit, al is het maar om paniek te voorkomen. Het staat zolang het onderzoek naar de exacte toedracht van het ongeluk loopt. Al voordat het rapport er ligt, is al wel duidelijk dat GT3’s bij Flugplatz bijna allemaal los van de grond kwamen. Een rondje YouTube levert een hele serie hits op. Een kleine aerodynamische verstoring is dan voldoende om een enorme klapper te veroorzaken.

De auto’s of de baan? Het zal waarschijnlijk zoals bij elk fataal ongeluk niet zo simpel liggen. Al dit soort incidenten is een complexe en toevallige optelsom van factoren. Maar feit is dat het nooit mag gebeuren dat een rondvliegende auto tussen het publiek terecht komt. Zo geredeneerd kan de Nürburgring niet anders dan minimaal de publiekszones aanpassen. Dat is mogelijk zonder het unieke karakter van de baan te verpesten. Zeker als het gaat om de veiligheid van bezoekers zijn compromissen nooit te verdedigen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.