Stijn Kuster
Stijn Kuster Video 21 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

Zwaaien naar GTI’s vanuit Opel Kadett GTE (1983) – Peters Proefrit

De Opel Kadett GTE was een directe aanval op het succes van de allereerste Volkswagen Golf GTI. Met deze vierde generatie Kadett nam Opel dan ook afscheid van achterwielaandrijving en maakte het de stap naar aandrijving op de vooras. Hoognodig, want de concurrentie had dat concept al eerder omarmd.

In 1979 kwam de Opel Kadett D op de markt en hij bleef tot diep in 1984 in productie. Maar pas in 1983 herintroduceerde de Duitsers de letters GTE op het koetswerk van de Kadett. De GTE had grote schoenen te vullen, want de Kadett C GTE was een geliefd en succesvol rallywapen door zijn achterwielaandrijving. Een dergelijke heldenstatus heeft deze GTE nooit bereikt. Hij is ruim een jaar geproduceerd en er zijn zo’n 36.000 exemplaren gebouwd, waarvan maar een heel klein deel de decennia heeft overleefd. Laat staan in originele staat. 

Proefrit met de Opel Kadett GTE (1983)

Met kunststofdelen onder de voorbumper en op de wielkasten wist de GTI-concurrent afstand te nemen tot de gewone Kadetts. Ook door de zwarte omlijsting van de achterruit, GTE-stickers, aerodynamisch gevormde buitenspiegels en de fraaie wielen. Het lijken wieldoppen, maar ze zijn wel degelijk van lichtmetaal.

GTI, Opel Kadett GTE, 1983, peters proefrit
(Afbeelding: Autovisie Magazine)

Onder meer om de oliedruk van de 1,8-liter viercilinder met één bovenliggende nokkenas en elektronisch brandstofinjectie in de gaten te houden. Het vermogen van 115 pk komt bij 5800 toeren per minuut en hij heeft vooral flink wat koppel over een breed werkgebied. De motor van de Golf GTI-concurrent is geen piekerige atleet, maar een motor met wilskracht die lekker aan het gas hangt. Met snel schakelwerk haalt de Opel Kadett GTE binnen tien tellen 100 km/h en de uitdaging daarna is om op het bochtenwerk de gang erin te houden.  

Minder los van achteren dan een Golf GTI

De onbekrachtigde besturing van de Opel Kadett GTE is zwaar op lage snelheid, indirect en vaag rond de middenstand. Maar voer het tempo en er komt authentiek gevoel in als er meer stuuruitslag wordt gemaakt. Hij communiceert zelfs als de druk op de vooras toeneemt en je hem hard een hoek ingooit. Dan blijkt hij stabiel en minder los van achteren dan de Golf GTI.

GTI, Opel Kadett GTE, 1983, peters proefrit
(Afbeelding: Autovisie Magazine)
(Afbeelding: Autovisie Magazine)
(Afbeelding: Autovisie Magazine)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.