Walter van Sloten
Walter van Sloten Klassiekers 28 aug 2021
Leestijd: 3 minuten

(Te)veel keus voor de gewone man: Opel Kadett B

Elke twee weken belichten we aan de hand van een oude Autovisie-cover het toenmalige covermodel: ditmaal de volksauto van Opel, de Kadett B uit 1971.

Kleinburgerlijke uitstraling

Een veertig jaar oude cover met net zo’n gezellig kleinburgerlijke uitstraling als de destijds in ons straatbeeld alom vertegenwoordigde Opel Kadett B. Een mooie zomeravond op de camping met twee nederige Kadettjes in beeld moet een herkenbaar beeld zijn voor landgenoten die de jaren 70 bewust hebben meegemaakt.

Kadett 2-deurs sedan
De meest verkochte versie: de sedan die als twee- en vierdeurs was.

Voor elk wat wils

Het meest in het oog springt de driedeurs Kadett stationcar, door Opel traditioneel Caravan gedoopt, een vergeten carrosseriestijl die door moderne marketeers ongetwijfeld Shooting Brake zou worden genoemd. De uit 1965 stammende Kadett B staat sowieso bekend om de schier oneindige verscheidenheid aan carrosserievarianten. Gaat u er maar even rustig voor zitten: standaard is de Kadett een twee- of vierdeurs sedan, de luxere LS-uitvoering heeft echter een twee- of vierdeurs fastbackcarrosserie met een coupé-achtige daklijn.

Kadett Fastback
Een vroege cross-over zou je deze Kadett Fastback kunnen noemen: een vierdeurs coupé was er dus eind jaren zestig al.

Ook echte Coupé’s en Caravans

De ‘echte’ Kadett coupé heeft een lagere daklijn en opmerkelijk oplopende achterste zijruiten met daarachter drie ventilatiesleuven, in de volksmond ‘kieuwen’ genoemd. In 1967 verschijnt er een aangepaste fastback als coupé met grotere, ronder gevormde achterste zijruiten. Eerst in luxere uitvoering, vanaf 1971 is dit koetswerk gemeengoed voor alle coupé’s. En dan zijn er nog de Caravans in drie- en vijfdeurs configuratie.

Rallye Opel
Een van de meest begeerlijke Kadetts: de sportieve Rallye. De zwarte motorkap maakt momenteel een comeback!

Luxe broodje

Voor het gemak vergeten we de drie varianten van ‘luxe-Kadett’ Olympia maar even. U begrijpt, deze hoeveelheid aan carrosserievormen, gecombineerd met een reeks motoren met een inhoud tussen 1.1 en 1.9 liter, verschillende uitrustingsniveaus plus de optie van een automatische versnellingsbak moet de gewone man flinke keuzestress hebben bezorgd. Mede dankzij deze voor-elk-wat-wils politiek is de Kadett B een commercieel schot in de roos.

Opel Caravan
Deze ‘woody’ versie van de Kadett Caravan zag je nooit in Nederland.

Rationalisering

Desondanks ziet Opel ook wel in dat het aanbod enigszins gerationaliseerd moet worden. In 1970 wordt afscheid genomen van de Olympia, fastback, kieuwencoupé en de 5-deurs caravan. De overige varianten blijven tot 1973 in productie tot de komst van de Kadett C. Op de positie van Nederlands publieks-favoriet heeft dit alles geen invloed, de Kadett (en opvolger Astra) staan nog decennialang fier bovenaan de (Nederlandse) verkooplijsten.

Opel Kadett
Op een gegeven moment zag Opel ook in dat het modellenaanbod te groot was.

Aanbod en prijzen

Doordat de Ascona eigenlijk de Kadett C had moeten worden, bleef de Kadett B acht jaar in productie, erg lang naar Opel-maatstaven. De totale productie bedraagt maar liefst 2.691.300 stuks. Ook als klassieker is er voor elk wat wils. In Nederland zijn nog best wat B-tjes overgebleven, waaronder opvallend veel coupé’s. Een Kieuwencoupé in goede staat doet zomaar 20 mille, een leuke vierdeurs 1.2 Fastback vinden we voor 6000 euro. Zoek vooral de beste die smaak en budget toelaten, want ze kunnen enorm roesten. Technische onderdelen leveren weinig problemen op.

Opel Kadett 1.1

 • bouwjaar 1971
 • nieuwprijs (1971) fl. 6572,– (€ 2982,–)
 • gemaakt van/tot 1965-1973
 • topsnelheid 130 km/h
 • acceler. 0-100 19,5 s
 • gem. verbruik 1 op 12,2
 • motor 4-in-lijn, 1078 cm3
 • max. vermogen 45 pk/5000 min-1
 • max. koppel 75 Nm/2400 min-1
 • transmissie 4-traps handgesch., achterwielaandr.
 • massa leeg 740 kg

Fabriekfsgegevens

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.