Sjoerd van Bilsen
Sjoerd van Bilsen Video 14 sep 2015
Leestijd: 2 minuten

Goed onder de pet gehouden: Porsche Mission E

Porsche toverde aan de vooravond van de IAA 2015 een verrassing uit de hoge hoed, de Mission E. Het model is voor Porsche een serieus project. De fabrikant wil de productieversie nog dit decennium op de markt brengen.

Porsche 1

Mission E staat voor niets anders dan ‘missie elektrisch’. Het is de volgende stap van de Duitse sportwagenbouwer in de elektrificatie van zijn modellen. Na de hybridetechniek in raceauto’s en zijn productiemodellen streeft Porsche naar een volledig elektrische sportwagen. De fabrikant geeft duidelijk aan dat alleen te doen wanneer het achter een dergelijk model staat. En dat is bij de Mission E het geval, zo blijkt uit de productieplannen.

De Mission E brengt de ervaring van het sportwagenmerk met de 919 Hybrid-raceauto en de 918 Spyder samen in een vierpersoons vierdeurs sportwagen. De auto is voorzien van vier deuren, waarvan de achterste twee in tegenovergestelde richting openen, en staat op een nieuwe bodemsectie van koolstofvezel, aluminium en staal. De bodemplaat is speciaal voor de Mission E ontwikkeld. Ondanks de lichte materialen weegt de sportwagen toch nog twee ton.

“De Mission komt tot een systeemvermogen van maximaal 600 pk”

Door de capaciteit van het accupakket doet het hoge gewicht geen afbreuk aan het prestatieniveau van de sportcoupé. Een acceleratietijd van 0-100 km/h in 3,5 tellen en een sprinttijd van 0-200 km/h in zo’n 12 seconden zijn voor een dergelijk zwaar apparaat adembenemend. De topsnelheid  bedraagt 250 km/h.

Onderhuids beschikt de Mission E over twee elektromotoren, die tot een systeemvermogen komen van maximaal 600 pk. De voorin gemonteerde unit drijft de voorwielen aan, de achterste de achterwielen. Porsche heeft de elektronica zo geprogrammeerd dat de voorwielen alleen aangedreven worden tijdens accelereren en wanneer hard wordt gereden. Wie rustig aan doet kan zo’n 500 kilometer op een volle actielading halen.

De Mission E meet 4,85 meter in de lengte, 1,99 meter in de breedte en 1,30 meter in de hoogte. Hij is korter dan een Panamera, wat de Mission E tot een vierdeurs model ónder de Panamera maakt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.