Ramon Mens
Ramon Mens Video 26 jul 2016
Leestijd: 2 minuten

Video’s: ‘doodgeboren’ Audi Sport Quattro Groep S debuteert

Wat een primeur tijdens een rally afgelopen weekend! Geen gloednieuw auto, maar één uit de jaren tachtig kwam voor het eerst ooit in actie: de Audi Sport Quattro voor Groep S.

Audi Quattro 002 Groep S

Audi Sport Quattro

Groep S werd ooit bedacht als opvolger van Groep B, in de jaren tachtig – misschien wel het gevaarlijkste decennium voor de rallysport. Binnen de nieuwe homologatiecategorie zouden meer experimentele auto’s kunnen deelnemen. Toch werd gekozen voor Groep A: auto’s die veel nauwer verwant waren aan productiemodellen en dus ook veiliger.

Verschillende autofabrikanten hadden echter al een Groep S in ontwikkeling, waaronder Audi. De Audi Sport Quattro 002, zoals de auto in kwestie vaak wordt aangeduid, sleet zijn dagen daarop louter in het museum. Tot het Duitse merk de auto zowaar liet ‘debuteren’ tijdens het historische Eifel Rallye Festival afgelopen weekend.

Lancia Delta

Ook Lancia had al een Groep S-auto in ontwikkeling: de Delta ECV. Die kwam dus ook nooit aan deelname toe, maar werd wel veel eerder dan de Audi al voor de dag gehaald tijdens speciale evenementen. Zoals in de door fans zeer geliefde San Remo Rally Legend enkele jaren terug, bestuurd door levende legende Miki Biasion.

Toyota MR2

Na jaren van rallyrijden met Celica’s was Toyota zelfs bezig om de eerste generatie MR2 te prepareren voor de sport. Deze 222D vertoeft nu al jaren in de schatkamer van Toyota Motorsport GmbH in Keulen – waar Autovisie eens een kijkje in mocht nemen. Rijden doet de auto haast nooit. Voor het Goodwood Festival of Speed werd (logischerwijs) een uitzondering gemaakt.

https://www.youtube.com/watch?v=wNSVmIU6h9o

Eifel Rallye Festival

Nog niet genoeg rallyauto’s gezien (en gehoord)? Geniet dan van deze andere beelden van het Eifel Rallye Festival, waarin grootheden zoals Walter Röhrl en Stig Blomqvist mechanische helden van toen de sporen geven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.