Peter Hilhorst
Peter Hilhorst Video 13 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

De Aston Martin DBX707 heeft (voorlopig) het recht van de sterkste

De Aston Martin DBX707 is de krachtigste SUV op de markt. Met 707 pk en 900 Nm heeft hij voorlopig het recht van de sterkste.

Bij Aston Martin DBX707 draait alles om de grote cijfers. Zijn 4,0-liter V8 van AMG buldert er 707 pk en 900 Nm uit. Dat is 157 pk en 200 Nm méér dan de gewone DBX. Daarmee is het de sterkste productie SUV van het moment en knalt hij luid tetterend in 3,3 tellen naar 100 km/h. Voorlopig is er geen concurrent die hem dat nadoet. Het chique Britse merk laat meer en meer zijn wilde kant zien. Niet altijd keurig met twee woorden spreken, maar grofgebekt van je afschreeuwen om de doelgroep te bereiken. Uit het nieuwe uitlaatsysteem komt donker V8-gehamer, terwijl de turbo’s afblazen onder de motorkap als bij een vuurspuwende rallyauto. Veel show en je moet wel om op te vallen tussen de absolute verkoopkoning van deze klasse: de Lamborghini Urus.

Grondige verbouwing

Opvallen doet de Aston Martin DBX707 ook met zijn reusachtige uiterlijk. Hij is ruim vijf meter lang, dik twee meter breed en weegt 2245 kg. Het koetswerk is grondig verbouwd om aan de koelbehoefte te voldoen van de brute V8 die nu afgemat wordt door een negentraps automaat met een natte plaatkoppeling en en kortere eindoverbrenging. Dat is de transmissie van de AMG GT 63 S 4-Door Coupé die de DBX707 een launch control geeft. Die was nodig om de Urus af te troeven, want dat was voor Aston Martin de benchmark op het sprintonderdeel.

Porsche verslaan

De Aston Martin DBX707 is niet zomaar op een opgevoerde, ruiger aangeklede DBX. Onderhuids is hij ingrijpend verbeterd om de Porsche Cayenne Turbo GT Coupé aan te kunnen. Volgens Aston Martin is dat de SUV met de beste mix van comfort en uitmuntende dynamiek. Daarom heeft de vierwielaangedreven DBX707 straffere dempers, aangepaste luchtvering, een versterkt variabel sperdifferentieel in de achteras en enorme carbon-keramische remmen om de Porsche te verslaan. Of dat de DBX707 dat gaat lukken? Met zijn prijs van 323.433 euro in elk geval.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.