Remco Slump
Remco Slump Video 26 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Afscheid duurtest – Zes maanden in een Peugeot 308: hoe is dat?

Het zit erop, onze duurtest met de Peugeot 308. We hebben in zes maanden zo’n 25.000 kilometer op de teller gezet. En dan vallen je dingen op. Goede dingen en slechte dingen.

De Peugeot 308 excelleert op geen enkel vlak, maar levert een uitstekend gemiddelde. Hij voelt aan als zijn voorganger. Tenminste, als we het over het rijkarakter hebben, want de aankleding van de auto is zeker naar een hoger plan opgetrokken. Nóg betere materialen en een nóg degelijkere kwaliteit.

Peugeot 308 voelt aan als hoogstaand product

Om met dat laatste te beginnen, de 308 voelt aan als een hoogstaand product, met een fraaie afwerking en een prettige touch-and-feel. De stoelen van de Peugeot zitten uitstekend, al hebben ze een wat korte zitting.

Koopwijzer – tweedehands Peugeot 308: problemen, uitvoeringen, prijzen

De adaptieve cruise control is vervelend

Vervelend vinden we de adaptieve cruise control, die werkt met lane assist. Je krijgt van de 308 continu stuurcorrecties, waardoor je ‘slingerend’ over de weg rijdt. Zulke irritaties beïnvloeden het rijplezier.

Meer dan twintig keer elektronische storing gehad

In die categorie vallen er nog twee en dat zijn meteen de grootste: software-uitval en het remgevoel. Om met de eerste te beginnen: tal van keren – bij de twintig zijn we gestopt met tellen – viel er een functie uit, zoals de digitale cockpit en het infotainmentscherm, de volumeknop, de comfortfunctie van de bestuurdersruit, en de kachel.

Officieel: Peugeot 308 wordt elektrisch, ook de SW

De remmen zijn ontzettend moeilijk te doseren

Van de tweede ergernis heb je bijna permanent last, namelijk de doseerbaarheid van het rempedaal. De 308 kan simpelweg niet vloeiend tot stilstand worden gebracht, behalve als de accu vol is of je in de B-stand rijdt.

De techniek wisselt continu tussen remmen op de fysieke schijven en het elektrisch regenereren van remenergie. En dat binnen enkele meters. Het is kennelijk een kwaaltje van de nieuwste PHEV-aandrijflijn, want ook op de Citroën C5 X hebben we dit verschijnsel ervaren.

Meer elektrische kilometers dan Peugeot opgeeft

Het inconsequente remmen is echt een reden om met een grote boog om de Peugeot 308 heen te lopen. De batterij veel opladen is de beste oplossing. Want rijden op elektrokracht doet de PHEV veelvuldig, waardoor je tot wel 70 kilometer elektrisch kan afleggen. Meer dan Peugeot opgeeft.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.