Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Reportage 7 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Wat koop je voor het geld van een nieuwe Mazda MX-5?

We schrokken een beetje toen we op de prijslijst van de vernieuwde Mazda MX-5. Wie in Nederland wil instappen met de 132 pk sterke viercilinder, is dik 37.000 euro kwijt. Reden voor ons om met hetzelfde fictieve budget een rondje langs wat autohandelaren te maken.

Fotografie: Martijn Bravenboer

Auto’s zijn vandaag de dag ontzettend duur. Niet alleen nieuwe, ook tweedehands rijzen de prijzen al maandenlang de pan uit. De occasionprijzen bereiken maand na maand een record en zijn hoger dan ooit.

Prijs nieuwe Mazda MX-5

Maar wie met een bedrag van zo’n 35 tot 40 mille gaat shoppen, heeft een enorme keuze. Wij richtten ons op het aanbod van unieke cabrio’s en roadsters, want dat is de MX-5 immers ook. De specifieke MX-5 die we rijden, als Luxury en enkele opties (zoals de nieuwe tint Platinum Quartz en het Terracotta-interieur), kost zelfs al 42.706 euro.

Voor minder geld (35.950 euro) rijd je tegenwoordig bijvoorbeeld al in een Porsche 911 Carrera Cabrio, van de 996-generatie. Dat is relatief veel geld voor een variant van de voor velen minst aantrekkelijke 911, maar het exemplaar dat wij rijden is in nagenoeg perfecte staat.

Opel Speedster

Wie ook nog wat geld wil overhouden voor gebruiks- en onderhoudskosten, kan voor een heerlijke en spartaanse Opel Speedster gaan. Een bijzonder fraaie auto, met z’n goudeerlijke besturing, knalharde onderstel en levendige turbomotor.

Maar wie meer luxe wil, kan met een vergelijkbaar bedrag ook auto’s als de Maserati Spyder en Mercedes-Benz SL 55 AMG ophalen. Stuk voor stuk unieke auto’s en véél extremer dan die beschaafde Mazda MX-5, die nieuw dus al ruim 42 mille kost. Maar betekent dat ook dat we de kleine Japanner laten staan en naar huis gaan met een gebruikte open twee- of vierzitter?

De hier afgebeelde auto is een Mercedes-Benz SL 500.

Autovisie Magazine

In de huidige Autovisie Magazine lees je over onze zoektocht naar tweedehands vermaak, uiteraard bijgestaan door fraaie fotografie, uitgebreide specifcaties en een lijst aan suggesties voor de occasionkoper. Liever digitaal lezen? Kijk hier hoe dat moet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.