Dries van den Elzen
Dries van den Elzen Reportage 28 nov 2020
Leestijd: 3 minuten

Duitse wijzen of Japanse wijsheden? Lexus versus Porsche

Amper 1.000 euro scheidt de sportieve toercabrio’s van Lexus en Porsche in prijs, maar voor de rest kúnnen ze haast niet meer van elkaar verschillen. Met welke denkrichting gaan wij mee? En welke neem jij mee? De Lexus LC500 Convertible of de Porsche 911 Targa 4S PDK?

Fotografie: Arno Lingerak

Startschot

Voor dat handjevol gelukkige LC500 Convertible rijders dat Nederland uiteindelijk zal tellen, begint het grote genieten al voordat de aflevering een feit is. Het openslaan van de folder is reeds het startschot van de eerste lange reis in het Lexus universum. Voordat je bent aangekomen bij de drie verschillende type leerperformatie van de voorstoelen, heb je de handtekening al zo goed als gezet. Totdat je je op het laatste moment realiseert dat 186.995 euro best een hele smak geld is, waarvoor je net zo goed een open vierzits sportauto kunt bemachtigen die zichzelf ook wel verkoopt zonder boekwerk vol mythen en sagen.

Lexus versus Porsche
Cabriolet versus Targa

Adembenemend

Want wat valt er anno 2020 nou nog over de Porsche 911 te vertellen dat je nog niet weet? Ook al is de Targa van alle beschikbare varianten degene die de meeste uitleg behoeft aan buitenstaanders. Voor wie een coupé met een schuifdak niet open genoeg is en een cabriolet té open? De minst sportieve versie van Porsches oer-sportwagen in elk geval, die liefst 110 kilo zwaarder is dan de coupé. Desondanks maakt de Targa in Nederland circa 10 procent van de het totale verkoopvolume uit, wat ‘m vermoedelijk vooral in het adembenemend mooie uiterlijk zit.

Lexus versus Porsche

V8 versus boxer-zes

Een verschijning die uitstraalt dat het de berijder niet zozeer om de prestaties, maar vooral om de beleving gaat. Niet geheel onvergelijkbaar met het idee achter zo’n LC500 Convertible dus. Al moet je ‘minst sportief’ ook wel weer in het juiste perspectief zien. Een Targa 4S PDK zoals hier gereden gaat nog steeds over de 300 km/h en werkt de standaardsprint in 3,8 seconden af, met dank aan een 450 pk en 530 Nm sterke drieliter zescilinder boxer-zes. Daar kan zelfs de LC500 met zijn machtige vijfliter V8, 464 pk en 530 Nm sterk, niet aan tippen. Al zijn 270 km/h en 4,6 seconden op zichzelf natuurlijk geen waarde om je voor te schamen. Bovendien maakt de motor in de LC alles wat ‘ie tekortschiet aan pure prestaties, méér dan goed met beleving.

Lexus versus Porsche 3

Ziekmakend snel

Het is aan Toyota’s enorme hybride vloot te danken dat het concern zichzelf dit pleziertje van een ongeblazen V8 nog kan gunnen in deze tijden van genadeloze uitstootsurpressie vanuit Brussel. Een sportuitlaat ten spijt, komt de aurale sensatie van de 911 boxer niet bij de LC in de buurt. Maar waar de Lexus mogelijke tekortkomingen op het prestatievlak goedmaakt met beleving, doet de Porsche het precies andersom. Ja, óók met die zware glazen koepel en bijbehorend inklapmechanisme op de achterkant valt de Targa voortaan in de categorie ziekmakend snel. Met dankzij alle mogelijke chassistrucage ook weer zo’n akelig volmaakt weggedrag.

Goudeerlijk

Lexus versus Porsche

Het is onrealistisch om bij Lexus rijdynamiek te verwachten van het niveau 911. Zwaar als de Targa mag zijn, hij is nog altijd een paar honderd kilo lichter dan de met isolatiemateriaal volgestouwde Lexus. Toch weet de LC ons net als destijds bij de supertest van 2017 te verrassen met zijn goudeerlijke weggedrag. Puur cijfermatig bekeken is het makkelijk om de LC te laten ondersneeuwen door het Teutoonse geweld. Laat je je afweging afhangen van wat je tijdens het voorbijrijden ziet in de weerspiegeling van een winkelruit en andere onkwantificeerbare kwaliteiten, wordt de keus een stuk lastiger. Lees het hele verhaal in Autovisie magazine om je keus te maken. Word abonnee of sprint naar de winkel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.