Milo Casteleijn
Milo Casteleijn Occasions 16 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Occasions: drie ultrazuinige stadsmini’s voor maximaal € 7500 getipt

Het aanbod aan occasions is enorm. Bij een dealer, via Gaspedaal.nl, een gespecialiseerde site en op Facebook, overal kun je tweedehands auto’s vinden. Welke echt zuinige stadsmini koop je voor maximaal 7500 euro? Autovisie selecteert samen met de ANWB wekelijks de beste occasions.

Stadsmini’s staan sowieso niet als zware drinkers te boek, maar deze kleintjes springen pas echt spaarzaam met brandstof om.

Occasions: onze tips voor ultrazuinige stadsmini’s

Kia Picanto (2011 – 2017)

Deze generatie van de Picanto was jarenlang een bestseller in ons land. Ondanks de vijf gordels passen er maar vier volwassenen in. Met 200 liter is de kofferbak aan de kleine kant. Sterk punt is dat de Picanto 75 kilo op de trekhaak mag hebben, goed voor twee elektrische fietsen. De afwerking is netjes, met een fraai dashboard en slimme details. Met de 1.0-liter driepitter haal je 1 op 19. De merkdealer in Hellevoetsluis heeft voor € 7.450 een witte 1.0 ’Comfort Pack’ (2014, 80.000 km).

Oordeel van de Wegenwacht

De Picanto is heel betrouwbaar zoals we van Koreaanse auto’s gewend zijn. Als de motor niet aanslaat, komt dat in de regel door een draadbreuk bij de accu. Bij slecht onderhouden Picanto’s schijnt de distributieketting bovendien na 60.000 kilometer problemen te geven. Kijk voor aankoop goed naar de onderhoudshistorie!

Kia Picanto (2011 – 2017)

Suzuki Celerio (2015 – 2021)

Het is een prestatie van formaat dat Suzuki erin is geslaagd om de Celerio die van buiten zo bescheiden oogt, van binnen verrassend ruim te maken. Vier volwassenen passen moeiteloos aan boord en ook de kofferbak is met 254 liter gigantisch voor dit type. Wie ook weleens buiten de stad komt, haalt met gemak 1 op 20. Bij een autobedrijf in Waspik prijkt een spierwitte ’Comfort’ (2016, 47.000 km) voor € 7.450 in de showroom.

Oordeel van de Wegenwacht

De Celerio is geheel volgens verwachting erg betrouwbaar. Het enige euvel dat weleens vaker voorkomt, is dat de motor niet start omdat de startblokkering niet wordt vrijgegeven. Met telefonische assistentie van de Wegenwacht kan de bestuurder dat zelf oplossen.

Suzuki Celerio (2015 - 2021)

Opel Karl (2015 – 2019)

De Karl is comfortabel en je rijdt er zo mee weg. Met vier volwassenen wordt het snel krap, maar kinderen kunnen prima op de achterbank. De bagageruimte meet 215 liter. Qua verbruik komt de 1.0-liter benzinemotor uit tussen 1 op 15 en 1 op 20, afhankelijk van de gebruikswijze. Uit het overweldigende tweedehands aanbod zouden wij de metallic blauwe ’Edition’ (2016, 75.000 km) kiezen, voor € 7.499 te koop bij een autobedrijf in Surhuisterveen.

Oordeel van de Wegenwacht

Een Karl die niet start, kan last hebben van straling, bijvoorbeeld van een zendmast. Honderd meter verder duwen en het probleem is vaak verdwenen. Als het oliepeil te laag is, draait de motor wel, maar slaat niet aan. Een losse stekker van de brandstofdrukregelaar maakt dat de krachtbron slecht loopt. De Wegenwacht herbevestigt de stekker en je kunt je reis vervolgen.

Opel Karl (2015 - 2019)

Onze keuze

Een auto kan als zuinig worden aangeprezen, maar het gaat om de praktijk. In dat opzicht maakt de Suzuki de meeste indruk. Temeer aangezien de Celerio van binnen ook nog eens heel ruim is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.