Ramon Mens
Ramon Mens Nieuws 16 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Kamervragen en woede om sluiting Ketheltunnel: ‘Absurd kwetsbaar’

Minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) wil niet dat weggebruikers last hebben van ziek personeel bij belangrijke infrastructurele knooppunten. De Ketheltunnel bij Rotterdam was maandagmorgen uren dicht. Oorzaak? Twee zieke medewerkers.

Harbers wil van Rijkswaterstaat weten hoe zij in de toekomst problemen voor weggebruikers zo veel mogelijk gaat beperken. Het is niet uitgesloten dat op andere punten in het land een soortgelijke situatie ontstaat zoals in Rotterdam.

Sluiting tunnel zorgde voor enorme filevorming

Vanwege twee zieke medewerkers werd de Ketheltunnel in Rotterdam om veiligheidsreden enkele uren gesloten, wat flinke files opleverde rondom Rotterdam. Harbers stelt dat het een uitzonderlijke situatie betrof, die “heel vervelend voor weggebruikers” is. Volgens de minister gaat het hier niet om een structureel tekort aan personeel, waarvan wel bijvoorbeeld op het spoor en op Schiphol sprake is.

“Wel vraag ik Rijkswaterstaat de gevolgen van ziekmeldingen voor de weggebruiker zo veel mogelijk te beperken. Mocht een dergelijke situatie zich nog eens voordoen”, zegt Harbers in een reactie. “Voor dit werk is specifieke kennis nodig en veiligheid staat voorop.”

‘Het is absurd’

Transport en Logistiek Nederland was furieus op de sluiting. “Het is absurd dat het systeem zo kwetsbaar is dat het hele land vaststaat als twee mensen zich ziek melden”, zegt bestuursvoorzitter Elisabeth Post tegen De Telegraaf. “Dan hebben we het gewoon niet goed georganiseerd met z’n allen.”

“Stilstaan kost natuurlijk per definitie geld. Ook moeten ze omrijden en komen spullen later aan. En als je naar Hoek van Holland rijdt om de boot naar Groot-Brittannië te nemen, is er een risico dat je de afvaart mist”, meent Post, die ervoor pleit dat verschillende overheidsinstanties personeel uitwisselen om afsluiting van tunnels in de toekomst te voorkomen.

Kamerleden willen opheldering

De Kamerleden Daniël Koerhuis (VVD) en Wybren van Haga (Groep Van Haga) willen opheldering van Harbers. “De Ketheltunnel is belangrijk voor de doorstroom van het verkeer in NL”, twittert Koerhuis. “Goed dat verkeersveiligheid vooropstaat en dat er hard wordt gewerkt aan een oplossing, maar dit soort afsluitingen kunnen en mogen niet te vaak gebeuren.” Hij gaat mondelinge vragen over de kwestie aan de minister stellen.

Van Haga noemt het “onacceptabel” dat de tunnel vanwege twee zieke medewerkers in beide richtingen dicht moest. Hij wil onder meer van de minister weten hoe hij tegen Rijkswaterstaat gaat optreden. Ook wil hij weten wat de sluiting van de tunnel het Nederlandse bedrijfsleven heeft gekost en wat Harbers gaat doen om soortgelijke situaties te voorkomen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.