Ramon Mens
Ramon Mens Occasions 31 aug 2020
Leestijd: 2 minuten

Occasions: drie vertrouwde vijfdeurs modellen voor € 10.000 getipt

Het aanbod aan occasions is enorm. Bij een dealer, via Marktplaats of Speurders, een gespecialiseerde site en zelfs op Facebook, overal kun je tweedehands auto’s vinden. Welk vertrouwd model met vijf deuren is een praktische aanrader? Autovisie selecteert samen met de ANWB wekelijks de beste occasions.

Voor de pragmatische koper geen ingewikkeld gedoe bij de zoektocht naar een andere auto: die moet vijf deuren hebben en van een vertrouwd merk zijn. Over de aanschaf van een van deze drie modellen hoef je inderdaad niet lang na te denken!

Occasions: onze tips voor vertrouwde vijfdeurs

Ford Focus (2011 – 2018)

Zoals het een Ford betaamt, rijdt de Focus erg prettig. Hij zit uitstekend en biedt genoeg ruimte. Het drukke dashboard is even wennen. Er zit allerlei moderne veiligheidstechniek in deze Focus zoals verkeersbordherkenning en dodehoeksignalering. Je rijdt er 1 op 16 mee. Bij de merkdealer in Naaldwijk staat een zwarte 1.0 Trend (2014, 130.000 km) met zes maanden garantie, geheel rijklaar voor € 9.995.

Oordeel van de wegenwacht

Elektronica speelt dit type Focus parten. Meestal simpele dingen zoals een losse massakabel tussen de accu en de carrosserie. De Wegenwacht zet die weer vast. Als de bijrijder per ongeluk tegen een regelunit in de voetenruimte schopt, kunnen er verschillende storingen optreden. Op de oliepeilstok kan de isolatie van de dynamobedrading doorslijten; de motor houdt ermee op.

Ford Focus (2011 – 2018)

Volkswagen Golf (2012 – 2020)

Deze VW blijft mateloos populair. Ruim, stil, zit goed en rijdt comfortabel. Het gemiddelde verbruik bedraagt 1 op 14. De keerzijde van zijn populariteit is het relatief hoge prijsniveau van een gebruikt exemplaar. Met een budget als het onze kom je bij een wat oudere auto uit. Wij stuiten echter op een scherpe aanbieding: bij een autobedrijf in ’s Graveland een spierwitte 1.2 TSI Trendline (2013, 121.000 km) voor € 9.995.

Oordeel van de wegenwacht

Bij de 1.2- en 1.4 liter TSI-motoren komt het voor dat er een bougiekabel doorslaat waardoor de motor op drie cilinders gaat lopen. De Wegenwacht lost het op, desnoods door een nieuwe kabel te monteren, maar het euvel kan een paar keer terugkomen. Na zo’n geval preventief de bougiekabels laten vernieuwen is daarom geen gek idee.

Volkswagen Golf (2012 – 2020)

Opel Astra (2015 – 2019)

Voor tien mille zitten we precies op de grens tussen twee Astra-generaties. De meeste exemplaren zijn van het model tot 2015, maar met goed zoeken vinden we ook de uitvoering die nog steeds meedraait. Scherp uiterlijk, ruim interieur en nieuwe motoren De krachtbron is verbazend stil en je rijdt er zomaar 1 op 16 mee. Zo’n ’nieuwe’ 1.0 Business+ (2015, 110.000 km) vinden we voor € 9.999 bij een autobedrijf in Dordrecht.

Oordeel van de wegenwacht

Het zijn vooral elektronische euvels waarvoor de Wegenwacht bij een Astra wordt geroepen. Losse contacten, kapotte zekeringen en relais: kleinigheidjes. Indien het dashboard en de klimaatunit dienst weigeren, staat er vermoedelijk water in de accubak.

Opel Astra (2015 – 2019)

Onze keuze

Een Golf is relatief duur. Bij de Astra zijn we vooralsnog aangewezen op de goedkoopste exemplaren van het nieuwe model. Momenteel heeft de Focus daarom onze voorkeur.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.