Ramon Mens
Ramon Mens Occasions 23 aug 2021
Leestijd: 2 minuten

Occasions: drie pakezels van station­wagens voor € 10.000 getipt

Het aanbod aan occasions is enorm. Bij een dealer, via Gaspedaal.nl, een gespecialiseerde site en zelfs op Facebook, overal kun je tweedehands auto’s vinden. Welke ruime stationwagen koop je als pakezel voor maximaal 10.000 euro? Autovisie selecteert samen met de ANWB wekelijks de beste occasions.

Een auto met een hoge zit? Zolang je daar fysiek niet aan vast zit, ben je beter af met een stationwagen. Die bieden meer bagageruimte en zijn tweedehands minder in trek, wat voor een gunstige prijs zorgt. Sla je slag met een van deze pakezels!

Occasions: drie pakezels getipt

Kia Cee’d Wagon (2012 – 2018)

Deze Cee’d is een voorbeeld van de steengoeie auto’s die Kia al jaren maakt. De compacte stationwagen rijdt erg prettig, met fijne stoelen, een prachtig afgewerkt interieur en instelbare (!) stuurbekrachtiging. De bagageruimte meet minimaal 528 liter. Bij de Kia-dealer in Schiedam vinden we een fraaie, metallic bruine 1.6 ’ComfortLine’ (2014, 78.000 km) voor € 9.945.

Oordeel van de Wegenwacht

Lang stilstaan kan tot een lege accu leiden; dit euvel komt vooral voor bij exemplaren met ’keyless entry’. De Wegenwacht verzorgt starthulp. Het stop/start-systeem werkt alleen onder ideale condities. Maak je veel korte ritjes, dan weigert dit dienst omdat de capaciteit van de accu niet optimaal is.

Kia Cee’d Wagon (2012 - 2018)

Opel Astra Sports Tourer (2009 – 2016)

De zitruimte op de achterbank is groot genoeg voor snel groeiende pubers. De stuurbekrachtiging voelt erg doods aan. Dit type Astra was leverbaar met een keur aan motoren. Wij zouden gaan voor de 1.4-liter Turbo waarmee je 1 op 14 haalt. Ook de krachtbron in de donkergrijze Berlin (2015, 90.000 km) voor € 9.998 bij de merkdealer in Alkmaar.

Oordeel van de Wegenwacht

Elektronica zorgt bij dit type Opel soms voor problemen. Een slecht contact tussen accupool en hoofdzekeringen kan starten onmogelijk maken. Door een kapot relais op de brandstofpomp slaat de motor plotseling af. De software van het koelsysteem kan in storing gaan, waardoor het lijkt alsof de motor heet loopt.

Opel Astra Sports Tourer (2009 - 2016)

Volkswagen Golf Variant (2013 – 2020)

Zoals we vaker zien, is een Volkswagen als occasion relatief duur. Van dit type vinden we er voor ons budget niet zoveel; sommige exemplaren komen zelfs uit het buitenland. Feit blijft dat een Golf prettig rijdt. De Kia en de Opel leggen het tegen hem af wat rijcomfort en de bagageruimte (605 liter!) aangaat. Bij een autobedrijf in Goes staat een zilvergrijze 1.2 ’Highline’ (2014, 124.000 km) voor € 9.450.

Oordeel van de Wegenwacht

De 1.2- en 1.4-liter benzinemotoren van de Golf Variant hebben weleens last van ’doorslaande’ bougiekabels. De motor gaat dan op drie cilinders lopen. De Wegenwacht lost dit ter plekke op. Het olieverbruik luistert bij deze motoren ook nauw. De interval tussen servicebeurten is eigenlijk te lang; tussentijds oliepeilen is aanbevolen.

Volkswagen Golf Variant (2013 - 2020)

Ons advies

Puur objectief bekeken is de Kia het beste aanbod en kwalitatief beslist de betere auto. Onderschat nooit de waarde van betrouwbaarheid.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.