Ramon Mens
Ramon Mens Occasions 16 mrt 2020
Leestijd: 2 minuten

Drie stadsmini’s voor maximaal € 8.000 getipt

Het aanbod aan occasions is enorm. Bij een dealer, via Marktplaats of Speurders, een gespecialiseerde site en zelfs op Facebook, overal kun je tweedehands auto’s vinden. Welke compacte stadsauto is een aanrader voor maximaal € 8.000? De redactie van Autovisie selecteert samen met de ANWB de beste occasions.

Wanneer het contract is afgelopen, zijn private lease-auto’s zo mogelijk nog interessanter. Dan komen ze namelijk beschikbaar op de tweedehands markt, zoals deze drie stadsmini’s. Niet voor de liefhebber, wel handig als boodschappenauto.

Occasions: onze drie tips voor stadsmini’s

Volkswagen Up! (2016 – heden)

De Up! is identiek aan de Seat Mii en Skoda Citigo. Dit drietal rijdt dankzij de goede stoelen en plezierige onderstelafstemming verbazend goed. Een ander pluspunt is de bagageruimte van minimaal 251 liter. Voor veel kopers is de basismotor (1 op 17) sterk genoeg. Bij de merkdealer in Utrecht staat een witte ’move up’ (2015, 37.000 km) voor € 7.800 en op de markt voor occasions kom je regelmatig vergelijkbare modellen tegen.

Oordeel van de Wegenwacht

Bij de Up! komt het voor dat de gasklep stuk gaat. De Wegenwacht kent een truc om met de auto naar de garage te kunnen rijden waar het onderdeel moet worden vervangen. De individuele bobines kunnen zomaar kapot gaan. Als er aan zo’n bobine valt te komen, vervangt de Wegenwacht ’m ter plekke voor je.

Volkswagen Up

Opel Karl (2015 – 2019)

Voor een auto van dit formaat rijdt de Duitser goed en gemakkelijk. De 1.0-liter driecilinder benzinemotor is sterk zat, ook op de snelweg. De bagageruimte meet 215 liter, het brandstofverbruik bedraagt gemiddeld 1 op 18. De Opel-dealer in Leiden adverteert met een zilvergrijze, rijk uitgeruste ’Edition’ (2015, 31.500 km) voor € 7.945.

Oordeel van de wegenwacht

Een Karl die niet start, slaat vaak wel aan wanneer je hem even verderop duwt: de elektronica wordt dan bijvoorbeeld gestoord door een alarmsysteem. Van dit model zijn bovendien wat elektronische euveltjes bekend, meestal van onschuldige aard zoals losse stekkers en dergelijke.

Opel Karl

Citroën C1 (2014 – heden)

De C1 is identiek aan de Peugeot 108 en Toyota Aygo. Deze modellen lopen al jaren mee. Dat merk je, want het zijn niet meer de fijnste compacte auto’s. De driecilinder benzinemotor (1 op 20 in de stad) laat zich goed horen en het rijcomfort is bescheiden. Bij de Citroën-dealer in Hoogeveen staat een blauwe 1.0 ’Selection’ (2016, 38.000 km) voor € 7.450.

Oordeel van de wegenwacht

De C1 is net als zijn zustermodellen best betrouwbaar. Een zwak punt is het lager van de waterpomp. Een dure reparatie. Elektronica kan eveneens een stoorzender vormen. Een losse of beschadigde draad tussen computer en zekeringkast, bijvoorbeeld. Mooi klusje voor de Wegenwacht die zulke euvels ter plekke herstelt.

citroen c1

Ons advies voor tweedehands auto’s onder de € 8.000

Als een auto normaal is onderhouden en geen zware schade heeft gehad, maakt het niet uit of de eerste eigenaar ’m heeft geleaset of gekocht. Als wij tussen deze occasions moesten kiezen, zouden we voor de VW gaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.