Autovisie
Autovisie Occasions 5 jul 2021

Occasions: drie ruime stationwagens voor minder dan € 10.000 getipt

Het aanbod aan occasions is enorm. Bij een dealer, via Gaspedaal.nl, een gespecialiseerde site en zelfs op Facebook, overal kun je tweedehands auto’s vinden. Welke ruime stationwagen met veel ruimte voor bagage én mens koop je voor maximaal tien mille? Autovisie selecteert samen met de ANWB wekelijks de beste occasions.

Een flinke kofferbak komt niet alleen van pas wanneer je met jouw gezin op vakantie gaat. Misschien heb je wel een hobby waarvoor je de nodige liters kunt gebruiken! Deze drie stationwagens weten wel raad met een beetje bagage zonder minder passagierscomfort.

Occasions: drie ruime stationwagens

Ford Mondeo Wagon (2007 – 2015)

Wie thuis is in de autowereld, zal niet verbaasd zijn dat deze Ford uitstekend rijdt. De onderstelafstemming, het stuurgedrag, schakelen: het voelt bij allemaal net iets beter aan dan je in deze klasse verwacht. Daarbij is de Mondeo de ruimste van dit stel, met een kofferbakinhoud van minimaal 554 liter. Het dashboard oogt wat futuristisch en valt daardoor slecht te overzien. De stoelen zitten prima. De 1.6-liter basismotor kan verbazend goed met deze stationwagen overweg, al is het verbruik wel stevig (1 op 12). Bij de Ford-dealer in Zutphen staat een zwarte 2.0 Titanium (2010, 88.000 km) voor € 9.840.

Oordeel van de Wegenwacht

De elektronica laat een Mondeo-eigenaar wel eens in de steek. Bij de Wegenwacht zijn diverse storingen bekend. Een losse massakabel of een kapot startrelais zijn ter plekke te verhelpen. Mondeo’s die je kunt starten zonder sleutel, vormen een hoofdstuk apart. Wanneer die functie niet werkt, is vocht vaak de boosdoener. Bijvoorbeeld in de regelunit onder de linker koplamp. Het kan echter ook een kwestie van een grote ‘reset’ zijn.

Ford Mondeo Wagon (2007 - 2015)

Mazda 6 Sportbreak (2007 – 2012)

Deze Mazda scoort vooral vanwege zijn prettige rijeigenschappen. De vering is stevig, maar zeker niet te hard. De elektrische stuurbekrachtiging vraagt gewenning: die voelt wat doods aan. De 6 is ruim genoeg voor vier volwassenen, maar heeft van dit trio de kleinste bagageruimte (al kun je de kofferbak met 520 liter niet behelpen noemen). Slim: de achterbank is neerklapbaar vanuit de laadruimte! Op zich is een 1.8-liter benzinemotor sterk genoeg, maar een 2.0 rijdt fijner en verbruikt precies evenveel – 1 op 13 – vanwege de standaard zesbak. Bij een autobedrijf in Wekerom vinden we voor € 9.699 een zilvergrijze 2.0 S-VT (2010, 132.000 km).

Oordeel van de Wegenwacht

Ook dit type Mazda is uiterst betrouwbaar. Let bij aankoop wel op roestvorming. Kraakgeluiden uit de wielophanging zijn niet fijn, maar kwaad kan het niet. Verder is het slim de voor- en achterbanden regelmatig te wisselen, om ‘cuppen’ van de achterste exemplaren te voorkomen. Bij een rustige rijstijl kunnen de achterremmen vast gaan zitten. Door af en toe – en alleen wanneer dit veilig kan! – stevig te remmen, voorkom je dat euvel.

Mazda 6 Sportbreak (2007 - 2012)

Opel Insignia Sports Tourer (2008 – 2017)

Het is knap dat Opel er dertien jaar geleden (!) in slaagde een auto te tekenen die nog altijd niet verouderd oogt. Vooral de Insignia stationwagen – die officieel Sports Tourer wordt genoemd – blijft fraai om te zien. De bagageruimte meet 540 liter. De reguliere uitvoeringen rijden comfortabel, de ‘Sport’-versies zijn harder geveerd. Dat valt lang niet bij iedere gebruiker in de smaak. De standaard voorstoelen voldoen, maar de AGR-exemplaren strekken tot aanbeveling. De 1.4 Turbo komt tweedehands veel voor. De benzinemotor is sterk genoeg, maar rijdt wel 1 op 13. Een goed aanbod is de witte 1.4 Turbo EcoFlex (2012-94.000 km), te koop bij een autobedrijf in Rotterdam voor € 9.950.

Oordeel van de Wegenwacht

Als de benzinemotor van een Insignia stilvalt en bij opnieuw starten een gierend geluid voortbrengt, is de nokkenasverstelling stuk. De reparatie is een dure grap. Exemplaren met een 1.4-liter Turbo weigeren soms dienst vanwege een losse stekker aan de brandstofdrukregelaar. De Wegenwacht zet ‘m goed vast en je kunt jouw reis vervolgen. De elektrisch bediende handrem wil soms niet meer los, maar de Wegenwacht kent een noodgreep.

Opel Insignia Sports Tourer (2008 - 2017)

Ons advies

In alle drie de gevallen koop je veel auto voor jouw geld. Om te zien wint de Opel, qua ruimte de Ford en op betrouwbaarheid de Mazda. Uiteindelijk zou dat laatste aspect voor ons de doorslag geven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Occasions: drie ruime stationwagens voor minder dan € 10.000 getipt
Sluiten