Milo Casteleijn
Milo Casteleijn Occasions 10 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Occasions: drie representatieve zakenauto’s voor € 15.000 getipt

Het aanbod aan occasions is enorm. Bij een dealer, via Gaspedaal.nl, een gespecialiseerde site en op Facebook, overal kun je tweedehands auto’s vinden. Welke representatieve zakenauto koop je voor maximaal 15.000 euro? Autovisie selecteert samen met de ANWB wekelijks de beste occasions.

Als zelfstandig ondernemer gun je jezelf een representatieve zakenauto. Zolang de youngtimer-regeling nog bestaat, hoeft dat helemaal niet veel te kosten! Wij tippen drie fijne stationwagens die laten zien dat jij je zaakjes op orde hebt.

Occasions: onze tips voor representatieve zakenauto’s

BMW 5-serie Touring (2003 – 2010)

Deze generatie van de 5-serie kent behalve liefhebbers ook tegenstanders. De spraakmakende vormgeving van de neuspartij is daar debet aan. Zolang je achter het stuur zit, zie je daar echter niks van. Genieten doe je des te meer dankzij de uitstekende rijeigenschappen. Bij een autobedrijf in Mijdrecht vinden we voor € 13.940 een beige 523i Touring ’Executive’ (2006, 120.000 km) van de eerste eigenaar.

Oordeel van de Wegenwacht

Waterlekkage in de bagageruimte leidt bij dit type BMW tot uiteenlopende storingen. Vooral als vocht in een zekeringkastje doordringt! De elektrische ventilator achter de radiateur weigert weleens dienst, maar dat is een kleinigheid. Als de brandstofmeter niet verder dan een kwart wil zakken, zul je je toevlucht tot de dagteller moeten zoeken.

BMW 5-serie Touring (2003 - 2010)

Mercedes-Benz E-klasse Combi (2002 – 2009)

Deze generatie van de E-klasse is een weldaad op de weg. Vooral tijdens lange ritten rijdt de Benz fijn en comfortabel. Je hoeft bovendien niet te beknibbelen op wat je aan bagage meeneemt, want de kofferbak van de stationwagen heeft een inhoud van minimaal 650 liter. Bij een youngtimer-specialist in Oss stuiten we op een zilvergrijze E240 Elegance met automaat (2005, 98.000 km) voor € 14.900.

Oordeel van de Wegenwacht

De Wegenwacht bemerkt een opvallend verschil met dit type Mercedes van voor of na de facelift van 2006. Vroegere exemplaren kennen diverse lastige en kostbare euvels. Verder speelt zijn elektronica de E-klasse parten. Latere versies zijn niet foutloos; ze kunnen last hebben van een kapotte zekering bij de startmotor.

Mercedes-Benz E-klasse Combi (2002 - 2009)

Volvo V70 (2000 – 2007)

Een Volvo moet bij je passen. Zeker de stationwagens stralen een bepaalde no-nonsense uit. Deuren die sluiten met een zware ’klonk’, een duidelijk dashboard zonder opsmuk: zo’n auto waarvan iedereen begrijpt waarom je die hebt gekozen. De bagageruimte is niet slecht (485 liter), maar wordt door de twee alternatieven overtroffen. Een autobedrijf in Rozendaal adverteert voor € 14.995 met een ’Edition Sport’, inclusief automaat (2007, 126.000 km).

Oordeel van de Wegenwacht

Bij de Wegenwacht zijn van deze Volvo diverse grotere en kleinere euvels bekend zoals een tankklep die niet meer opengaat of een contactslot dat dienst weigert. Een vastzittende luchtmeter in de inlaat maakt dat de motor onregelmatig loopt. Slechte contacten op de motorregelmodule komen voor; de V70 start niet. Dit alles kan de Wegenwacht relatief eenvoudig verhelpen.

Onze keuze

Wie voorkeur voor een bepaald merk heeft, zal mindere karaktertrekjes op de koop toenemen. Puur objectief bezien kiezen we de BMW. Mede vanwege diens betrouwbaarheid: ook dat is voor zelfstandige ondernemers niet onbelangrijk!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.