Ramon Mens
Ramon Mens Occasions 24 mei 2021
Leestijd: 3 minuten

Occasions: drie praktische gezinsauto’s voor minder dan € 3000 getipt

Het aanbod aan occasions is enorm. Bij een dealer, via Gaspedaal.nl, een gespecialiseerde site en zelfs op Facebook, overal kun je tweedehands auto’s vinden. Welke flexibele gezinswagen koop je voor een prikke? Autovisie selecteert samen met de ANWB wekelijks de beste occasions.

Met een modaal inkomen en twee kleine kinderen is de behoefte aan een goede gezinsauto groter dan het beschikbare budget. Deze drie kandidaten bieden veel binnenruimte voor een zacht prijsje.

Occasions: praktische gezinsauto’s voor een prikkie

Dacia Logan MCV (2005 – 2013)

De Logan MCV houdt het midden tussen een stationwagen en een MPV. Opvallend is de ’anderhalve’ achterdeur. Een praktische auto met opmerkelijk veel bagageruimte (700 liter!). Daarbij rijdt hij ook nog eens comfortabel. De stoelen zijn opvallend zacht; op langere ritten minder fijn. Wij zouden bij het donkergrijze exemplaar gaan kijken (2008, 155.000 km), voor € 2.950 te koop in Alphen aan den Rijn.

Oordeel van de Wegenwacht

De relatief eenvoudige techniek van deze Dacia maakt de stationwagen behoorlijk betrouwbaar. Het enige euvel dat wel eens vaker voorkomt, is dat een van de bobines ’doorslaat’. De motor gaat dan op drie cilinders lopen. Als er snel aan zo’n bobine valt te komen, zet de Wegenwacht het onderdeel er in een handomdraai voor je in.

Dacia Logan MCV (2005 - 2013)

Opel Zafira (2005 – 2011)

Er zijn veel Zafria’s te koop maar er is dan ook veel vraag naar. De populaire ruimtewagen was zowel verkrijgbaar met vijf of zeven zitplaatsen. Altijd handig als er een paar vriendjes willen meerijden! Achter het stuur zit je echt hoog; een beetje een ’busjesgevoel’. Het is merkbaar een grote, zware auto. Bij een autobedrijf in Wijchen staat een blauw-grijze 1.8 Enjoy (2007, 191.000 km) voor € 2.950.

Oordeel van de Wegenwacht

De Zafira is technisch in hoge mate identiek aan de Astra van dezelfde bouwjaren. Dat levert ook andere overeenkomsten op zoals een plotseling wegvallende stuurbekrachtiging. De dynamo kan er spontaan mee stoppen, terwijl vocht in de stekkers van de centrale computer diverse storingen kan opleveren. Allemaal probleempjes die de Wegenwacht ter plaatse verhelpt.

Opel Zafira (2005 - 2011)

Seat Altea (2004 – 2015)

De Altea is voor Seat nooit helemaal het gehoopte succes geworden. Voor de huidige occasionkopers is dat echter goed nieuws! De zit achter het stuur is slechts fractioneel hoger dan in een reguliere vijfdeurs gezinsauto. De kofferbak heeft een inhoud van 409 liter. Aardig maar niet overdadig. Bij een autobedrijf in Emmen bieden ze een zilvergrijze 2.0 ’Stylance’ (2005, 177.000 km) aan voor € 2.985, inclusief automaat.

Oordeel van de Wegenwacht

Typisch voor de Altea zijn gebroken achterveren; het logische gevolg van zware belasting. Daarvan merk je tijdens het rijden niet veel, maar het is een APK-afkeurpunt. Het elektrisch bediende slot van de achterklep weigert weleens dienst. De aircopomp is ook een zwak punt, met een dure reparatie als gevolg. De individuele bobines kunnen stuk gaan.

Seat Altea (2004 - 2015)

Ons advies

Zoveel praktische ruimte voor minder dan drie mille: het kán! Wij zouden kiezen voor de Dacia. Los van de aanschaf is dat ook in het gebruik de voordeligste. Als je dat aan de buurman vertelt, vergaat het lachen hem snel..

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.