Ramon Mens
Ramon Mens Occasions 29 sep 2020
Leestijd: 2 minuten

Occasions: drie onverwacht goede gezinswagens voor € 15.000 getipt

Het aanbod aan occasions is enorm. Bij een dealer, via Marktplaats of Speurders, een gespecialiseerde site en zelfs op Facebook, overal kun je tweedehands auto’s vinden. Welke compacte en toch ruime gezinsauto is ten onrechte onbemind? Autovisie selecteert samen met de ANWB wekelijks de beste occasions.

Waarom kiezen zoveel mensen steeds voor dezelfde automerken en -types? Wij vragen aandacht voor drie compacte en toch ruime gezinsauto’s waaraan occasionkopers ten onrechte voorbij gaan.

Occasions: onze tips voor ondergewaardeerde gezinswagens

Honda Jazz (2015 – 2020)

Verbazingwekkend hoe goed je als volwassene achterin deze Honda kunt zitten. De bagageruimte is misschien iets kleiner (minimaal 354 liter), maar je kunt je prima redden. De rijeigenschappen zijn typisch Honda, met een heerlijk schakelende zesbak en een prima weggedrag. Wij kiezen voor € 14.950 de rode ’Comfort’ (2015, 70.000 km, eerste eigenaar!) die bij de Honda-dealer in Apeldoorn te koop staat.

Oordeel van de wegenwacht

Bij exemplaren met een automatische transmissie weet de Wegenwacht een trucje om de keuzehendel uit de parkeerstand te halen. Soms blijft-ie daar in vastzitten. Een Jazz met ’smartkey’ kan niet op de sleutel reageren omdat de batterij te zwak is of omdat de auto onder invloed staat van straling zoals een zendmast. Dan volstaat het om de Honda 100 meter verder te duwen.

Honda Jazz (2015 - 2020)

Kia Venga (2009 – 2019)

Alles wat we over de Venga zeggen, gaat op voor zijn tweelingbroer, de Hyundai ix20. In de Koreaan kun je moeiteloos vier volwassenen kwijt, inclusief hun bagage: de kofferbak heeft een inhoud van 440 liter. De wat hogere zit betekent wel dat de Venga sterk zijdelings beweegt bij stuurbewegingen. Bij de Kia-dealer in Rijssen staat een rijk uitgeruste, donkergrijze ’Dynamic’ (2015, 48.000 km) voor € 14.995.

Oordeel van de wegenwacht

Als een Venga niet wil starten, kan dat worden veroorzaakt door een los massacontact bij de brandstofpomp. Even prutsen, maar de Wegenwacht helpt je weer op weg. Als het stop/startsysteem niet werkt, komt dat door een te lage accuspanning. Een keer enkele tientallen kilometers aan één stuk rijden en dan lost zich dit vanzelf op.

Kia Venga (2009 - 2019)

Toyota Verso S (2011 – 2016)

De typenaam zorgde voor wat verwarring aangezien de Japanners onder die noemer meerdere modellen verkopen. Dit compacte maatje werd niet het gehoopte succes, ondanks zijn plezierige rijeigenschappen, het ruimteaanbod en het niet onaardige uiterlijk. De bagageruimte meet liefst 460 liter. Wij kiezen voor de donkergrijze ’Comfort’ (2015, 38.000 km) bij een autobedrijf in Zwijndrecht voor € 14.450.

Oordeel van de wegenwacht

Het enige euvel dat bij dit type Toyota bekend is, betreft een kapotte schakelaar voor de remlichten. Een Verso S met automatische transmissie wil dan niet uit de parkeerstand, maar dat is feitelijk een beveiliging omdat het niet verstandig is zonder remlichten op pad te gaan. De Wegenwacht geeft de automaat weer vrij, maar de schakelaar moet direct worden vervangen.
Toyota Verso S (2011 - 2016)

Ons advies

Voor alle drie valt veel te zeggen, zeker in vergelijking met de bestsellers in deze klasse die gemiddeld duurder uitvallen. De Honda biedt wat ons betreft een ideale combinatie aan eigenschappen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.