Ramon Mens
Ramon Mens Occasions 18 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

Occasions: drie onbeminde maar oerdegelijke auto’s voor € 3000 getipt

Het aanbod aan occasions is enorm. Bij een dealer, via Marktplaats of Gaspedaal.nl, een gespecialiseerde site en zelfs op Facebook, overal kun je tweedehands auto’s vinden. Welke auto is een onbeminde maar oerdegelijke aanrader? Autovisie selecteert samen met de ANWB wekelijks de beste occasions.

Sommige auto’s raken geheel ten onrechte in de vergetelheid. Zoals deze drie uiteenlopende modellen die je vanwege de geringe vraag voor een zacht prijsje op de kop kunt tikken.

Occasions: drie keer klein en volledig elektrisch

Daihatsu Sirion 2 (2006 – 2013)

De Daihatsu-verkoop in Europa is gestopt; de onderdelenvoorziening is in handen van Toyota. Daihatsu ging ten onder aan zijn uitstekende kwaliteit: de dealers konden niets aan het onderhoud verdienen! De Sirion 2 is daardoor nooit uit de verf gekomen. Voor een auto met deze afmetingen is de Daihatsu net ruim genoeg. Bij een autobedrijf in Borne staat een leuke, blauwe 1.3 (2005, 136.000 km) voor € 2.995.

Oordeel van de Wegenwacht

De kwaliteit van Daihatsu staat nog steeds als een huis, ook nu de laatste geleverde auto’s al wat op leeftijd geraken. De Sirion 2 is daarop geen uitzondering. Bij de Wegenwacht zijn geen specifieke klachten over dit model bekend.

Daihatsu Sirion 2 (2006 - 2013)

Fiat Idea (2003 – 2007)

Fiat bracht met de Idea als een van de eerste fabrikanten een compacte MPV op de markt. Qua verkoop bleef het merk echter achter. Ondanks zijn beperkte buitenmaten is de Idea dankzij een hoge zit ruim genoeg voor vier volwassenen. Voor een klein budget is het een welhaast ideale gezinsauto. Bij een autobedrijf in Steenbergen stuiten we op een donkergrijze 1.4 ’Dynamic’ (2005, 146.000 km) voor €2.750.

Oordeel van de Wegenwacht

De Idea is kwalitatief een heel goede auto. Het enige wat weleens voorkomt, zijn kleine elektronische storingen. Zo blijft de elektrische stuurbekrachtiging soms hangen in de ‘City’-stand. Dat is in feite een schakelaar die blijft kleven. De Wegenwacht lost dat ter plekke op.

Fiat Idea (2003 - 2007)

Volkswagen Fox (2005 – 2011)

De Fox is uitsluitend in Brazilië geproduceerd. De stadsauto heeft overeenkomsten met de Polo uit dezelfde bouwjaren, maar als ’budgetmodel’ is de Fox in veel opzichten goedkoper uitgevoerd. Dat zie je en dat merk je. De 1.4-liter motor is aan te raden; de kleinere driecilinder klinkt erg rauw. Een autobedrijf in Eindhoven heeft een zilvergrijze ’Trendline’ met stuurbekrachtiging (2007, 108.000 km) voor € 2.995.

Oordeel van de Wegenwacht

Van de Fox zijn enkele euvels bekend. Zo weigert het slot van de achterklep soms dienst. Het relais van de koplampen blijft weleens plakken waardoor het licht niet meer uitgaat. Dat kan de Wegenwacht tijdelijk voor je oplossen. Veel onderdelen zijn identiek aan die van een Polo, maar aan specifieke Fox-onderdelen valt lastig te komen.

Volkswagen Fox (2005 - 2011)

Ons advies

De Volkswagen biedt basisvervoer, dus wat ons betreft gaat het tussen de Fiat en Daihatsu. Kwalitatief is zo’n Sirion een uitstekende keuze, maar als gezinsauto is de extra ruimte van de Fiat mooi meegenomen!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.