Ramon Mens
Ramon Mens Occasions 17 nov 2020
Leestijd: 3 minuten

Occasions: drie echte liefhebbersauto’s voor maximaal € 5.000 getipt

Het aanbod aan occasions is enorm. Bij een dealer, via Marktplaats of Speurders, een gespecialiseerde site en zelfs op Facebook, overal kun je tweedehands auto’s vinden. Welke tweedehands auto is een aanrader voor de echte liefhebber? Autovisie selecteert samen met de ANWB wekelijks de beste occasions.

Autoliefhebbers zijn er in alle soorten en maten. Maar wat nu als je voor een bescheiden budget iets bijzonders wilt kopen? Geen zorgen: wat dacht je van een van deze modellen?

Occasions: onze tips voor echte liefhebbersauto’s

Alfa Romeo 147 (2000 – 2010)

Voor een sportieve auto is de 147 wat zwaar, met een leeggewicht van 1.200 kilo. Op zoek naar dynamische rijeigenschappen kun je daarom beter aan de 1.6-liter benzinemotor voorbijgaan. De 147 stuurt fijn en heeft een uitstekende wegligging. De voorstoelen zitten heerlijk. Wij zouden de donkergrijze 2.0 ’Distinctive’ kiezen (2006, 115.000 km), voor € 4.950 te koop bij een autobedrijf in Rijswijk.

Oordeel van de Wegenwacht

Elektronica vormt bij de Alfa 147 vaak de stoorzender. Een bobine kan ermee ophouden, al dan niet vanwege een draadbreuk. Door een defecte krukaspositiesensor start de motor niet. Dat geldt ook voor het hoofdrelais of het relais van de brandstofpomp. Zulke problemen zijn voor de Wegenwacht snel te verhelpen, mits het juiste onderdeel voorhanden is.

Alfa Romeo 147 (2000 – 2010)

Audi A3 (2003 – 2012)

De Audi is van dit drietal de grootste allemansvriend, met de meeste binnenruimte. Dat geldt zowel voor de achterbank als de bagageruimte (minimaal 350 liter). Standaard zitten er goede stoelen in en gelukkig maar, want de afstemming van het onderstel is knap stug. Neemt niet weg dat de A3 heel gewild is. Zoals de keurige grijsblauwe 1.6 ’Ambition’ (2005, 156.000 km), voor € 4.999 bij een autobedrijf in Middelburg.

Oordeel van de Wegenwacht

Zoals bij veel producten van de Volkswagen Groep kunnen ook bij deze A3 de individuele bobines ineens de geest geven. Dat euvel kan een paar keer terugkomen. Het dashboard weigert dienst vanwege een kapot relais, dat daarnaast voorkomt dat je de Audi kunt starten. Het probleem kan echter ook in het dashboard zelf zitten; in dat geval moet er een nieuwe klokkenwinkel in.

Audi A3 (2003 – 2012)

BMW 1-serie (2005 – 2011)

De kleinste BMW vertegenwoordigt alle merkwaarden. Een 116i is geen strepentrekker, maar de motor loopt al mooi ’rond’. Daarbij schakelt een BMW perfect en wie eenmaal achterwielaandrijving gewend is, wil niets anders meer. Voor volwassenen is de achterbank niet echt bruikbaar. Wij gaan voor de metallic-bruine 118i Executive (2007, 188.000 km) op fraai, origineel lichtmetaal voor € 4.999 bij een autobedrijf in Leiden.

Oordeel van de Wegenwacht

Mits netjes onderhouden en bereden, kan een 1-serie ook bij hoge kilometerstanden betrouwbaar zijn. Controleer de onderhoudshistorie dus goed! Desondanks zijn er een paar zwakke punten bekend. Het elektronische contact- en stuurslot geeft soms de geest en de aansluiting van de stroomdoorvoer vanuit de kofferbak kan storen. Die euvels lost de Wegenwacht ter plekke op.

BMW 1-serie (2005 – 2011)

Onze keuze

Met de Alfa en de BMW maak je daadwerkelijk een keuze; de Audi is toch wat alledaags. Ben je zo’n liefhebber die op zijn portemonnee moet letten, dan zouden wij voor de BMW gaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.