Ramon Mens
Ramon Mens Occasions 30 jul 2020
Leestijd: 2 minuten

Occasions: drie kwaliteits auto’s voor minder dan € 1000 getipt

Het aanbod aan occasions is enorm. Bij een dealer, via Marktplaats of Speurders, een gespecialiseerde site en zelfs op Facebook, overal kun je tweedehands auto’s vinden. Welke auto van maximaal 1000 euro kan nog jaren mee? Autovisie selecteert samen met de ANWB wekelijks de beste occasions.

De discussies over een ’slooppremie’ laaien weer op. Dat kan de autoverkoop bevorderen, maar het is duurzamer om de levensduur van een personenwagen optimaal te benutten. Deze drie opties kunnen bijvoorbeeld nog jaren mee!

Occasions: nog jaren rijplezier voor maximaal € 1000

Daihatsu Sirion (1998 – 2005)

Daihatsu ging ten onder aan zijn eigen kwaliteitsniveau; er gaat nooit iets kapot. Die wetenschap maakt de wat koddige, eerste generatie van de Sirion tot een slimme tip voor wie goedkoop (en probleemloos!) wil rijden. Er staan onnoemelijk veel van deze Daihatsu occasions te koop. Een vuurrood exemplaar met stuurbekrachtiging (2001, 114.000 km) wordt door een autobedrijf in Arnhem aangeboden voor € 999.

Oordeel van de wegenwacht

Kwalitatief zijn deze auto’s zó goed dat er ook op hoge leeftijd zelden iets mis mee gaat. Het gebeurt wel dat de schokschakelaar van de brandstofpomp wordt geactiveerd als je bijvoorbeeld
te hard tegen een stoeprand rijdt. De Wegenwacht drukt die schakelaar weer terug.

Daihatsu Sirion (1998 - 2005)

Hyundai Matrix (2003 – 2010)

Nieuw kreeg de eigenzinnige Matrix nooit de waardering die andere merken ten deel viel; ten onrechte. Wegligging en comfort zijn voldoende voor de meeste gebruikers. Het tweedehands aanbod is divers, van maagdelijke exemplaren tot auto’s met enkele tonnen achter de wielen. Dan nog gaat deze donkerblauwe GLS-versie (2003, 142.000 km) bij een autobedrijf in Eindhoven nog jaren mee, voor € 999.

Oordeel van de wegenwacht

De Wegenwacht kent bij de Matrix slechts één euvel dat weleens vaker voorkomt. De sensor op de krukas of de nokkenas laat het afweten en de motor stopt direct. Dat lijkt ernstig, maar als er snel aan zo’n sensor valt te komen, is het probleem verholpen.

Hyundai Matrix (2003 – 2010)

Mitsubishi Carisma (1995 – 2003)

De eerste ’grote’ Smart is bepaald geen succes geworden. Zonde, want het was een onderscheidende auto. De instapmotor is met een inhoud van 1.1-liter wat bescheiden, maar met een 1.3 kun je prima uit de voeten. Ook op de snelweg; hij rijdt gemakkelijk 1 op 15. Handig: de achterbank kun je verschuiven! Bij een autobedrijf in Amersfoort stuiten we voor € 2.950 op een mooie zwart/grijze (2004, 142.000 km).

Oordeel van de wegenwacht

In Nederland gebouwd, maar met een Japans kwaliteitsniveau! Een slecht lopende motor kan het gevolg zijn van vervuiling in het gasklephuis. De Wegenwacht maakt het ter plekke voor je schoon. Lastiger is een brandstofpomp in de tank die er spontaan mee ophoudt.

Mitsubishi Carisma (1995 – 2003)

Onze keuze

Deze uiteenlopende occasions kun je alleen op prijs vergelijken. Vanwege hun afwijkende formaten hangt de keuze sterk af van waarvoor je de auto wilt gebruiken. De goede allrounder Daihatsu zouden we als eerste van de sloophamer redden!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.