Ramon Mens
Ramon Mens Occasions 1 jun 2020
Leestijd: 2 minuten

Occasions: drie kleine forensauto’s voor maximaal € 1.500 getipt

Het aanbod aan occasions is enorm. Bij een dealer, via Marktplaats of Speurders, een gespecialiseerde site en zelfs op Facebook, overal kun je tweedehands auto’s vinden. Welke tweedehands auto is een aanrader als het maximaal € 1.500 mag kosten? De redactie van Autovisie selecteert samen met de ANWB de beste occasions.

De privacy en bescherming van een eigen auto zijn momenteel heel wat waard. Veel hoeft het ook niet te kosten. Drie prima ov-alternatieven voor een klein prijsje.

Occasions: onze selectie voor OV-alternatieven

Suzuki Alto (2002 – 2007)

De Suzuki Alto was in dit segment een van de fijnste auto’s. De wegligging is ruim voldoende, al zijn spoorvorming en zijwind van invloed op het rijgedrag. De Alto (1 op 17) is handzaam in de stad, maar komt ook op de snelweg goed mee. In Barneveld staat een lichtblauwe ’S-Limited’ bij een autobedrijf (2003, 131.000 km) met automaat voor € 1499.

Oordeel van de wegenwacht

Kwalitatief is de Alto uitstekend. Er zijn maar een paar mankementen bekend. Als de Suzuki zijn sleutel niet herkent en daarom niet wil starten, kent de Wegenwacht een noodgreep. De achterwiellagers verslijten relatief snel en gaan dan lawaai maken. Vervanging is noodzakelijk; doe dan meteen beide kanten.
Suzuki Alto

Kia Picanto (2003 – 2011)

In al zijn eenvoud is de eerste generatie Picanto een van de best rijdende auto’s in deze zeer compacte klasse. Ook op de snelweg. De viercilindermotor (1 op 15) loopt mooi. Met zijn kleine koets is de Kia ook lekker wendbaar. Bij een autobedrijf in Hendrik-Ido-Ambacht vinden we een blauwe 1.1 LX met stuurbekrachtiging (2005, 103.000 km) voor € 1499.

Oordeel van de wegenwacht

Van de Picanto zijn twee euvels bekend die weleens voorkomen. Als de brandstofpomp in de tank ermee ophoudt, stopt de auto vanzelf. Een kwestie van slechte contacten; de Wegenwacht herstelt dit ter plekke. Als de accu los of leeg is geweest, komt het voor dat de auto z’n sleutel niet meer herkent.
Kia Picanto

Chevrolet Matiz (2004 – 2010)

De Matiz is minder geschikt om dagelijks een flink stuk snelweg mee te rijden. Dat komt vanwege zijn korte wielbasis en kleine wielen, de vlakke stoelzittingen en de luidruchtige driecilinder benzinemotor (1 op 15). De keurige, zwarte ‘Breeze’-uitvoering mét klapdak (2007, 103.000 km) bij een autobedrijf in Heesch kost maar € 1500.

Oordeel van de wegenwacht

De driecilinder benzinemotor van dit type Chevrolet gaat soms op twee cilinders lopen doordat er een injector blijft kleven. Dat lijkt ernstig, maar de Wegenwacht lost het probleem ter plekke op. Als de sleutel van de Matiz niet wordt herkend, moet die opnieuw worden ingelezen.
Chevrolet Matiz

Onze keuze

Laat de grote, populaire merken juist bij zo’n klein budget voor wat ze zijn. Wij hebben een lichte voorkeur voor de Suzuki, waarbij onze voorbeeldauto ook nog eens ruim is uitgerust.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.