Milo Casteleijn
Milo Casteleijn Occasions 1 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

Occasions: drie kwalitatieve Japanse sedans voor maximaal € 5.000 getipt

Het aanbod aan occasions is enorm. Bij een dealer, via Gaspedaal.nl, een gespecialiseerde site en op Facebook, overal kun je tweedehands auto’s vinden. Welke kwalitatieve sedan van Japanse makelij koop je voor maximaal 5.000 euro? Autovisie selecteert samen met de ANWB wekelijks de beste occasions.

Een fijne gezinsauto hoeft niet duur te zijn, zo bewijzen deze drie sedans. Stuk voor stuk komen ze uit Japan en zo rijd je ook nog eens rond met goedkeuring van de Wegenwacht!

Occasions: drie Japanse sedans van hoge kwaliteit

Mazda 6 (2003 – 2007)

Deze generatie van de Mazda 6 was altijd al een keurige en onopvallende auto. Het pleit voor de kwaliteit van het ontwerp dat hij nog steeds niet gedateerd oogt. Daarbij is hij lekker ruim. Zelfs als sedan heeft de 6 al 500 liter bagageruimte! Het gemiddelde brandstofverbruik is 1 op 11. Bij een autobedrijf in Wijchen vinden we een mooie, blauwe 1.8i Touring (2007, 155.000 km) voor € 4.980.

Oordeel van de Wegenwacht

De 6 is een toonbeeld van Japanse betrouwbaarheid. De Wegenwacht kent geen enkel euvel dat bij dit type Mazda weleens optreedt. Juist als de auto wat ouder wordt en meer kilometers heeft gereden, is dat een ijzersterk punt.

Nissan Primera (2002– 2008)

Deze generatie was 20 jaar geleden de eerste publieksauto met een achteruitrijcamera. Het dashboard heeft daardoor een flink display in het midden dat afhankelijk van de uitvoering ook andere functies kan herbergen. De Primera rijdt opvallend comfortabel en beschikt behalve over goede vering ook over fijne stoelen. Bovendien is de Nissan aangenaam stil. De 1.8-versie is best dorstig: 1 op 10. In Valkenswaard stuiten we bij een autobedrijf op een 1.8 ’Selection’ (2007, 82.000 km) voor € 4.950.

Oordeel van de Wegenwacht

Het rubber randje van de schakelaar van het kofferdeksel kan, eenmaal op leeftijd, wat vocht doorlaten. Daardoor ontgrendelt die achterklep zichzelf. Uiteindelijk moet er een nieuwe schakelaar in. Houdt de motor in op het moment dat je de verlichting inschakelt, dan wordt dat veroorzaakt door een slecht contact bij de achterlichten.

Toyota Avensis (2003 – 2008)

Van deze generatie mag je verwachten dat hij tot in lengte van jaren feilloos functioneert. De Avensis is ook nog eens ruim, comfortabel én stil. De sedan heeft 520 liter bagageruimte. De merkdealer in Hoogeveen heeft alle vertrouwen in de grijze Avensis 1.6 ’Terra’ (2007, 157.000 km) die ze voor € 4.951 te koop aanbieden.

Oordeel van de Wegenwacht

’Hoe duurder, hoe beter’ geldt niet voor deze generatie Avensis. Dat zit zo: de duurste uitvoeringen zijn voorzien van xenonverlichting. De transformatoren van die lampen gaan weleens stuk. Bij de eenvoudiger uitvoeringen heb je dat probleem niet. Meer euvels van de Toyota zijn bij de Wegenwacht niet bekend.

Ons advies

De keuze voor zo’n bescheiden kwaliteitsauto pakt altijd goed uit. De Nissan is uiterlijk misschien niet moeders mooiste en de Toyota is wel héél keurig. Puur op gevoel zouden wij daarom voor de Mazda gaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.