Milo Casteleijn
Milo Casteleijn Occasions 9 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Occasions: drie fraaie middenklassers voor maximaal € 17.500 getipt

Het aanbod aan occasions is enorm. Bij een dealer, via Gaspedaal.nl, een gespecialiseerde site en op Facebook, overal kun je tweedehands auto’s vinden. Welke moderne vijfdeurs middenklasser koop je voor maximaal 17.500 euro? Autovisie selecteert samen met de ANWB wekelijks de beste occasions.

De huidige SUV-rage houdt aan, maar een vijfdeurs middenklasser is nooit uit de mode geweest. Wij tippen drie exemplaren die aan elkaar gewaagd zijn, maar waarmee je ongeacht je keuze goed voor de dag komt.

Occasions: onze tips voor fraaie vijfdeurs middenklassers

Ford Focus (2018 – 2022)

Het onderstel is misschien wat aan de harde kant, maar wat stuurt deze Ford vlijmscherp! Daarbij is hij ruim: vier volwassenen vinden er moeiteloos een plekje in. De 1.0-liter driecilinder is met 100 pk al sterk genoeg. Het brandstofverbruik bedraagt 1 op 15. Bij een autobedrijf in Zoeterwoude staat een keurige blauwe ’Trend’ (2019, 42.000 km) voor € 17.450.

Oordeel van de Wegenwacht

Bij de Wegenwacht is van deze generatie Focus maar één euveltje bekend dat weleens vaker optreedt. De motor start niet en het dashboard gaat op zwart. Dat lijkt ernstig, maar de storing zit in bepaalde contacten in de zekeringkast. De Wegenwacht reinigt die contacten.

Ford Focus (2018 - 2022)

Opel Astra (2015 – 2022)

Als typische Opel is de Astra aangenaam ruim. De reguliere voorstoelen zitten prima, maar als je een exemplaar met de optionele AGR-stoelen kunt vinden, strekt dat tot aanbeveling. De 1.2-liter driecilinder heeft onderin wat minder trekkracht, maar als je de Opel niet nodig hebt om een caravan te trekken, valt daarmee te leven. Vooral dankzij het spaarzame 1 op 17. Bij de merkdealer in Alblasserdam stuiten we op een zilvergrijze ’Edition’ (2020, 39.000 km) voor € 17.495.

Oordeel van de Wegenwacht

Als er water in de bagageruimte van de Astra terechtkomt, kan dit elektronische storingen veroorzaken. Bij ruw gebruik kan de positiesensor van het koppelingspedaal breken, waardoor de motor niet meer start. De Wegenwacht kent een noodgreep.

Opel Astra (2015 - 2022)

Volkswagen Golf (2012 – 2020)

De Golf blijft onverminderd populair, wat zijn weerslag op de prijzen heeft. Voor ons budget komen we dan uit bij een wat ouder exemplaar of een auto met een hogere kilometerstand. De VW overtuigt met zijn rijcomfort en moeiteloze bediening. De 1.0-litermotor is stil en soepel en 1 op 17,5 is haalbaar. Voor € 17.440 staat bij de dealer in Duiven een zwarte 1.0 TSI in de basisversie ’Trendline’ (2019, 57.000 km) te koop.

Oordeel van de Wegenwacht

Golfjes met een 1.0-liter driecilinder benzinemotor hebben een elektronisch geregelde gasklep. Dat onderdeel is een bekend zwak punt. Geeft de gasklep de geest, dan wil de motor alleen nog stationair draaien. Gelukkig kent de Wegenwacht een truc, maar voor een reparatie moet je naar de garage.

Volkswagen Golf (2012 - 2002)

Onze keuze

Dit drietal doet niet voor elkaar onder. De Golf is relatief duur, de keuze voor een Astra is zeer verdedigbaar, maar wij zouden de voorkeur aan een mooie Ford Focus geven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.