Milo Casteleijn
Milo Casteleijn Occasions 25 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Occasions: drie compacte gezinsauto’s voor maximaal € 10.000 getipt

Het aanbod aan occasions is enorm. Bij een dealer, via Gaspedaal.nl, een gespecialiseerde site en op Facebook, overal kun je tweedehands auto’s vinden. Welke compacte gezinsauto koop je voor maximaal 10.000 euro? Autovisie selecteert samen met de ANWB wekelijks de beste occasions.

De Volkswagen Golf, Ford Focus en Opel Astra zijn sinds tijden de bestverkochte compacte gezinsauto’s op de markt. Wij nemen het drietal nader onder de loep om te bepalen welk model gebruikt de beste keuze is.

Occasions: compacte gezinsauto’s

Ford Focus (2011 – 2015)

Een prettig rijdende auto dankzij een mooie combinatie van comfort en wegligging. Het dashboard oogt wat druk met al die knoppen op de middenconsole. De binnen- en bagageruimte vallen tegen in vergelijking met de twee alternatieven. Uit het ruime occasionaanbod zouden wij gaan voor de vuurrode 1.0 (125 pk) ’Edition Plus’ (2014, 81.000 km), voor € 9.995 te koop bij de Ford-dealer in Naaldwijk.

Oordeel van de Wegenwacht

Een losse massakabel tussen accu en carrosserie maakt een Focus ’stroomdood’. Dat lost de Wegenwacht snel op. Een kapot hoofdrelais is eenvoudig te vervangen. Combinaties van elektronische storingen kunnen worden veroorzaakt doordat de voorpassagier per ongeluk tegen de BCM-module schopt die in de voetenruimte verstopt zit.

Opel Astra (2009 – 2015)

Deze generatie Astra is net wat ouder dan de Focus en Golf maar mag desondanks nog best worden gezien. Hij is comfortabel en schakelt fijn, maar de elektrische stuurbekrachtiging doet wat gevoelloos aan. De 1.4-liter Turbo motor is voldoende soepel en sterk. Daarmee rijdt de Astra gemiddeld 1 op 14. Bij een autobedrijf in Heythuysen staat een donkergrijze 1.4 Turbo ’Design Edition’ (2014, 80.000 km) voor € 9.999.

Oordeel van de Wegenwacht

Elektronica speelt deze generatie Astra weleens parten. Een slecht contact tussen accu en hoofdzekeringen kan starten onmogelijk maken. De Wegenwacht weet raad. Dat geldt ook voor een defect brandstofpomprelais, al moet de definitieve reparatie in de garage plaatsvinden. Een kapotte krukas- of nokkenassensor kan langs de weg alleen met een noodoplossing worden gerepareerd.

Volkswagen Golf (2012 – 2017)

Zelfs een doodnormale Golf weet te overtuigen met zijn fijne rijeigenschappen. Daarbij is het zowel op de achterbank als in de kofferbak de ruimste van dit drietal. Een aandachtspunt is de enorme ’dode hoek’ over je schouder: goed opletten tijdens afslaan of parkeren! De populariteit van de Golf leidt tot hogere prijzen, getuige de zilvergrijze 1.2 TSI ’Cup’ (2014, 120.000 km), voor € 9.999 bij een autobedrijf in Oss.

Oordeel van de Wegenwacht

Dit type Golf is gebaseerd op het MQB-platform waarop allerlei auto’s van de VW Group zijn verrezen. Het betekende een grote stap voorwaarts wat betreft bouwkwaliteit. Bij de 1.2- en 1.4-liter TSI-motoren komt het voor dat er bougiekabels ’doorslaan’ waardoor de motor op drie cilinders gaat lopen. De Wegenwacht zet er desnoods een nieuwe kabel op.

Ons advies

Van elk van deze drie modellen bestaat een enorm occasionaanbod. Voor een mooi exemplaar hoef je niet ver te rijden! De Golf is relatief duur, de Astra al wat ouder. Wij zouden daarom voor de Focus kiezen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.