Milo Casteleijn
Milo Casteleijn Occasions 8 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Occasions: drie onbekend goede kleine gezinsauto’s voor € 10.000 getipt

Het aanbod aan occasions is enorm. Bij een dealer, via Gaspedaal.nl, een gespecialiseerde site en op Facebook, overal kun je tweedehands auto’s vinden. Welke alternatieve kleine gezinsauto koop je voor maximaal 10.000 euro? Autovisie selecteert samen met de ANWB wekelijks de beste occasions.

In deze rubriek breken we vaker een lans voor afwijkende keuzes. Dergelijke occasions zijn vaak een stuk voordeliger in aanschaf dan de modellen waar iedereen voor gaat. Ditmaal tippen we drie alternatieven binnen het segment kleine gezinsauto’s.

Occasions: onze tips voor onbekend goede kleine gezinsauto’s

Mazda 2 (2015 – 2020)

Voor een kleine gezinsauto is dit type Mazda niet groot. Vier volwassenen aan boord past nét, de bagageruimte meet 280 liter. Eenmaal op de weg bewijst de 2 echter zijn kwaliteiten. Reken op een gemiddelde van 1 op 16. Hij blijft mooi stil en is comfortabel genoeg voor langere ritten. Bij een autobedrijf in Zelhem stuiten we voor € 9.400 op een donkerblauwe 1.5 ’Comfort’ van de eerste eigenaar (2015, 95.000 km).

Oordeel van de Wegenwacht

De Wegenwacht kent één euveltje dat bij deze generatie van de 2 weleens voorkomt. Er gaat dan iets mis in de aansturing van de dynamo waardoor die niet bijlaadt en je al rijdend de accu leegtrekt. De Wegenwacht kent een noodgreep, geeft starthulp en de Mazda rijdt weer. Voor een definitieve reparatie moet je naar de garage.

Mazda 2 (2015 - 2020)

Mitsubishi Space Star (2013 – heden)

Zijn vier portieren vereenvoudigen de instap van de Space Star, ook voor volwassenen. Met 235 liter inhoud is de bagageruimte alleen wat krap. Op de snelweg voelt de Mitsubishi wat nerveus aan, maar in de stad is hij lekker wendbaar. De driecilinder is mooi stil; het gemiddelde verbruik komt uit op 1 op 19. Bij een Vakgarage in Montfoort staat een keurige zwarte 1.0 ’Active’ (2019, 36.000 km) voor € 9.999.

Oordeel van de Wegenwacht

Voor de bouwkwaliteit van een auto maakt het in principe niet uit waar zijn spreekwoordelijke wiegje staat. Dat bewijst deze Space Star die te boek staat als Japanse auto maar in Thailand wordt geproduceerd. Mitsubishi zwaait in die fabriek echter de scepter en met resultaat, want van de Space Star is bij de Wegenwacht niet één vaker voorkomend euvel bekend.

Mitsubishi Space Star (2013 - heden)

Suzuki Baleno (2016 – 2020)

De Baleno is recent van de markt verdwenen. Ten onrechte, want de Suzuki biedt meer binnenruimte dan menig concurrent. Toch weegt hij minder. Met de eenvoudigste 1.2-liter benzinemotor rijd je gemakkelijk 1 op 18. De extra centimeters leiden tot meer ruimte op de achterbank en dragen bij aan ’n kofferbak van liefst 355 liter. Een grijze 1.2 ’Comfort’ (2016, 58.000 km) staat voor € 9.950 bij een Vakgarage in Overloon.

Oordeel van de Wegenwacht

We schreven het al eerder: te weinig mensen lijken te beseffen hoe hoog het kwaliteitsniveau van een merk als Suzuki is. Deze Baleno is een goed voorbeeld. Het zijn gewoon steengoede auto’s!

Suzuki Baleno (2016 - 2020)

Onze keuze

Van dit drietal wordt de Suzuki het meest onderschat. De Baleno is ruimer, lichter en levendiger dan de twee alternatieven en blijkt ook kwalitatief een veilige keuze.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.