Autovisie
Autovisie Occasions 12 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Deze zomerse occasion wil je: Smart Roadster

Autovisie is altijd op zoek naar occasions voor de liefhebber en spit daarom de lijsten van verkoopsite Gaspedaal.nl door. Ditmaal vonden we een Smart Roadster-Coupé.

De Smart Roadster Coupé is van 2003 tot 2005 geproduceerd op basis van de ‘gewone’ Smart Roadster. Een succes werd de auto nooit door zijn hoge prijs, problemen met elektronica en een dakconstructie die nog wel eens voor lekkage zorgde. Echter, het kleine scheurmonster is erg leuk om mee te rijden.

Proefrit met een Smart Roadster occasion

Autovisie-redacteur Peter Hilhorst reed twee jaar geleden een proefrit met de auto die alle kenmerken van een sportauto heeft, en de bestuurder een snelheidbeleving biedt die je maar in weinig andere auto’s ervaart. “De omgeving vliegt in een waas voorbij.”

“Het concept is geweldig en het uiterlijk erg bijzonder. Zeker in deze Brabus-versie met 17-inch Monoblock VI-wielen, een spoilerlip voorop, zijskirts en een dubbele uitlaat onder de dikkere achterbumper. In het interieur vind je leer, Brabus-logo’s, aluminium en een lage zitpositie.”

Een kleine 700 cc driecilinder

“Het stuur van de Smart Brabus is niet verstelbaar, waardoor het bij je op schoot ligt, net te laag om fijn te zijn. Met het dak open en de zijruiten omlaag zit je overtuigend buiten. Achter je rug ligt een 0,7-liter driecilinder met een turbo die 101 pk levert.”

Smart Roadster-Coupé Brabus, occasion, toekomstige klassieker
(Afbeelding: AutoTrack)

“De vaak bekritiseerde automatische zesbak schakelt dertig procent sneller in deze Brabus. Toch is de bak in de occasion geen toptransmissie, maar de pauze tussen de schakelmomenten is niet zo lang als in de City-Coupé: wel storend, maar niet de pret ruïnerend. Bovendien houden flippers aan het stuur het sportieve gevoel in leven. De driecilinder trekt fel en stoot ruige klanken uit.”

Toekomstige klassieker

“De koets van de Smart Brabus beweegt amper, terwijl de wielophangingen oneffenheden gedecideerd verwerken. Remmen, terugschakelen en diep insturen. De besturing is namelijk indirect en doods rond de middenstand, maar voorbij dat punt wordt het véél beter, met echt gevoel en precisie. De voorbanden wijken nauwelijks van de lijn af en de achteras weet evenmin van opgeven dankzij 225 millimeter brede banden.”

Smart Roadster-Coupé Brabus, occasion, toekomstige klassieker
(Afbeelding: AutoTrack)

“Door het lage gewicht kun je enorme bochtsnelheden halen voordat de voorzijde wat rechtdoor gaat schuiven. Corrigeren door op het gas te gaan is er niet bij, want overstuur is op droog wegdek niet te verkrijgen. Wel kan gas liften óf dieper insturen helpen. Ook vijftien jaar na dato is het als occasion nog een hebbeding. Nieuw was de Smart Roadster-Coupé duur, nu is de prijs realistischer. Een klassieker voor de toekomst.”

Smart Roadster als occasion

Autovisie vindt een Smart Roadster Coupé uit 2005 met iets meer dan 70.000 kilometer op de teller.

De Smart Roadster is in 2021 ingevoerd naar Nederland. De occasion staat te koop voor iets meer dan 8 mille.

Deze occasion wil je: Lancia Gamma Coupé, klassiekerstatus nabij?

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.