Stijn Kuster
Stijn Kuster Occasions 28 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

Deze occasion wil je: Sunbeam Alpine, de eerste James Bond-auto

Autovisie is altijd op zoek naar occasions voor de liefhebber en spit daarom de lijsten van verkoopsite Gaspedaal.nl door. Ditmaal vonden we een Sunbeam Alpine Series 3 GT.

Tussen een overdaad aan MG’s, Triumphs en Lotussen wordt de stijlvolle Sunbeam Alpine wel eens over het hoofd gezien. Ten onrechte, want de roadster van de Rootes Group vinkt alle hokjes aan en is bovendien verbazend makkelijk te rijden.

Een modieuze roadster

Waar de meeste Engelse sportwagens van die tijd ruwe bolsters zijn, is de Alpine juist modieus van snit. Minder tijdloos ook: dankzij de grote vinnen en optionele hardtop met panoramische achterruit is hij makkelijk te dateren.

Het mag een tandje sportiever

Technisch is het een derivaat van de brave Hillman Minx-familie, waarbij de Husky (Minx Estate) zijn bodemplaat heeft gedoneerd en de snellere Sunbeam Rapier zijn aandrijflijn. De starre achteras blijft, vóór worden schijfremmen toegevoegd. De eerste rij-indrukken van Autovisie met de Alpine zijn positief. Het blijkt een geslaagde open tourer, maar het mag allemaal nog wel een tandje sportiever.

Sunbeam Alpine, james bond, occasion
De gevonden occasion. (Afbeelding: AutoTrack)

De vering is vrij stug, de positie van de bestuurder te dicht op het stuur om lekker te kunnen zitten en de bagageruimte is onhandig ingedeeld. Het voordeel van de bescheiden technische basis is wel dat de Alpine voor een aantrekkelijke prijs kan worden aangeboden.

Vijf modelseries Sunbeam Alpine

De levensloop is onder te verdelen in vijf modelseries, waarin de genoemde minpunten stuk voor stuk worden aangepakt. Serie II voorziet in meer power met een naar 1,6 liter vergrote motor en aangepaste achterwielophanging. Serie III krijgt onder meer een nieuw ingedeelde bagageruimte, waarbij de benzinetank in tweeën gedeeld wordt en in beide vinnen geplaatst en voor Serie IV worden die vinnen flink gecoupeerd, tegelijk met de montage van een volledig gesynchroniseerde versnellingsbak.

Sunbeam Alpine, james bond, occasion
(Afbeelding: AutoTrack)

Serie V profiteert van de volledig nieuwe 1,7-liter Rootes-motor. In 1964 wordt met hulp van ene Caroll Shelby een Ford V8 voorin gelepeld, eerst voor de export naar Amerika, later krijgt de lokale markt deze Tiger gedoopte muscle-Alpine ook

Niet de Aston Martin DB5 is de eerste auto van James Bond, die eer gaat naar de Sunbeam Alpine. Sean Connery rijdt een blauwe Serie II in zijn rol als geheim agent in de allereerste Bond-film Dr. No.

Na circa 70.000 exemplaren is het in 1968 over en uit voor de open Alpine, maar niet voor zijn naam. Die zien we terug op een eenvoudige variant van de Rapier coupé, en later op de Engelse versie van gezinshatchback Chrysler 1307.

Sunbeam Alpine als occasion

Autovisie vindt een Sunbeam Alpine Series 3 GT uit 1963 met nog geen 104.000 kilometer op de teller. De verkoper vraagt 14 mille voor de Engelse roadster.

(Afbeelding: AutoTrack)

Deze occasion wil je: Volkswagen Golf GTI G60 met BBS-wielen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.