Stijn Kuster
Stijn Kuster Occasions 30 apr 2023
Leestijd: 3 minuten

Deze occasion wil je: Kia Stinger V6, de Koreaanse American Dream

Autovisie is altijd op zoek naar occasions voor de liefhebber en spit daarom de lijsten van verkoopsite Gaspedaal.nl door. Ditmaal vonden we een Kia Stinger met dikke V6.

Kia besloot ondanks de BPM-regels in ons land toch de Kia Stinger met zescilinder op de markt te brengen. Door de CO2-uitstoot van de auto was de BPM hoger dan de basisprijs van de auto (zonder BPM).

Een uitgebreide test met de occasion

Net als van bijna alle occasions, is er in de Autovisie-archieven een test te vinden van de Kia Stinger. Niet zomaar een rijtest, maar een week lang op wintersport met het vlaggenschip van de Koreaanse fabrikant.

occasion, kia stinger, v6, American dream
(Afbeelding: AutoTrack)

“Deze Stinger is hoe dan ook een bijzonder verhaal, want hij zal door zijn te hoge prijs net zo zeldzaam blijven als een Lamborghini. Een week lang noteren we hogere kijkcijfers dan met klassegenoten van Audi en BMW. Het mag duidelijk zijn: deze Kia heeft een verhaal en dat kun je van steeds minder auto’s zeggen.”

occasion, kia stinger, v6, American dream
(Afbeelding: AutoTrack)

“Hij maakte indruk, zeker als 3.3-liter V6 AWD (370 pk en 510 Nm koppel) is het een occasion die het hart van ieder mens met een beetje autobloed op toeren jaagt. Het is zo’n auto die je een reportage gunt om zich te bewijzen door er een week lang nietsontziend mee te leven en te reizen.”

De Koreaanse American Dream

“Het verhaal van Stinger spreekt hoe dan ook tot de verbeelding. Toen topdesigner Peter Schreyer de conceptcar tekende die uiteindelijk tot deze Kia Stinger leidde, zagen de Kia-bobo’s dat eerst als niet meer dan een ambitieuze uitspatting van hun geniale designchef. En dus genoten ook de Zuid-Koreanen van een megalomaan momentje, hún American Dream.”

“Toen Albert Biermann op een gegeven moment vanuit BMW M GmbH de Koreaanse ploeg kwam versterken, gaf hij als techneut de doorslag door te roepen: ‘Ik kan die auto laten rijden zoals hij eruitziet.’ Dat was volgens Schreyer, die ons recent dit moderne sprookje nog eens vertelde, het laatste zetje dat het management nodig had om ‘ye’ te zeggen.”

“We besluiten dat we ons verhaal niet door de prijs moeten laten verscheuren en gaan op pad met een missie die de Stinger door zijn ogenschijnlijke kwaliteiten verdient. (..) Op de Autobahn krijgt de Kia de vrije teugel en staan we verbaasd over de mate van versnelling, ook in de snelheidsregionen die in Nederland als illegaal te boek staan. Boven de 130 kilometer per uur komt de occasion pas tot leven. Op weg naar de top rekenen we af met de Duitse beschaving, want deze Kia Stinger negeert als een ware rebel het gentlemen’s agreement van de gevestigde orde.”

Bijzondere occasion: Renault Clio V6 met torenhoge kilometerstand

“Brembo-remmen, 19-inch winterrubber en vierwielaandrijving geven voldoende vertrouwen om de grenzen te verkennen. De feedback via de besturing kan beter en ook het onderstel kan strakker, maar bij beide voelt de rijstand Sport het beste aan. Dempers en besturing staan dan in een stevige stand die de meest consistente reacties opleveren, de Stinger voelt zo het beste aangelijnd bij snelheden van 180 kilometer per uur en hoger.”

De gevonden Kia Stinger occasion

De occasion die Autovisie in eerste instantie vond, is inmiddels verkocht. Gelukkig staat er nog een Kia Stinger met 3,3-liter V6 te koop.

occasion, kia stinger, v6, American dream
(Afbeelding: AutoTrack)

De occasion komt uit 2019 en heeft sindsdien iets meer dan 30.000 kilometer ervaring opgedaan. De prijs? Voor de Kia Stinger betaal je net geen 50 mille.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.