Coen Grutters
Coen Grutters Occasions van maximaal € 20.000 24 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Deze betaalbare occasion is een 90s-sportwagen met heuse V12

Bij supercars denk je al gauw aan peperdure Ferrari’s en pijlsnelle Lamborghini’s. Bemind maar onbereikbaar voor velen. Wie zijn verwachtingen een beetje bijschaaft en het begrip een beetje oprekt, kan echter wel degelijk een supercar kopen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de BMW 8-serie. Een sportief en iconisch 90s-model dat je nu oppikt als betaalbare occasion.

Goed, een middenmotor zoals deze betaalbare occasion heeft de BMW 8-serie wellicht niet, maar de BMW E31, zoals het model heet, kwam wel met een V8 en zelfs een V12. Het topmodel van de BMW 8-serie was de 850CSi – de favoriete auto van een van onze redactieleden – waarbij de nadruk meer werd gelegd op sportiviteit. De 5,0-liter V12 werd in de 850CSi door de BMW’s M-divisie opgeboord tot 5,6-liter waarmee het vermogen steeg tot 380 pk en 550 Nm koppel. Als occasion betaal je voor dit geliefde model helaas al gauw zo’n 80.000 euro.

BMW 8-serie als betaalbare occasion

Huh, in de kop van dit artikel staat toch ‘betaalbare occasion’? Klopt. Als we de ‘S’ in 850CSi weglaten, behouden we nog altijd een V12 met bijna 300 pk en 450 Nm aan koppel. Genoeg voor een 0 tot 100-sprintje in 7,4 seconden en een topsnelheid van 250 km/h. Daarmee is het wellicht meer een supercar-light. Light staat in dit geval voor mild en zeker niet voor lichtgewicht. De occasion weegt namelijk bijna 1.800 kilogram.

Voordeel is dat deze versie van de BMW 8-serie wel voor een behapbaar bedrag op de kop te tikken is. Zo vonden wij dit exemplaar met 207.000 kilometer op de teller voor 17.700 euro. Met zijn klapkoplampen en stijlvolle vormgeving is deze tweedehands auto een waar 90s-icoon. Voor deze prijs vind je helaas geen modellen met handgeschakelde versnellingsbak die de rijbeleving verder versterken. Daarvoor zal je iets langer door moeten sparen.

Proefrit in de BMW 850CSi

Veel van de sportievere BMW 850CSi-modellen hebben wel een handgeschakelde versnellingsbak. Zo ook het exemplaar dat collega Peter Hilhorst eerder testte in een aflevering van Peters Proefrit. “Dit is het beste wat BMW in de jaren ’90 kon bieden.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.