Autovisie
Autovisie Occasions van maximaal € 15.000 22 okt 2022
Leestijd: 4 minuten

Occasions: 3 hybrides voor minder dan 15.000 euro

Het aanbod aan occasions is enorm. Bij een dealer, via Gaspedaal.nl, een gespecialiseerde site en op Facebook, overal kun je tweedehands auto’s vinden. Welke hybride koop je voor 15.000 euro? Autovisie selecteert samen met de ANWB wekelijks de beste occasions.

Met die hoge prijzen aan de pomp is alle hulp meegenomen. Een tweedehands hybride bespaart ongemerkt de nodige brandstof en ze hoeven tweedehands niet de wereld te kosten. Wij tippen drie lage auto’s met elektrische rijondersteuning.

Occasions: Drie hybrides voor minder dan 15.000 euro

  • Kia Optima (2012 – 2015)
  • Lexus CT 200h (2011 – 2022)
  • Opel Ampera (2011 – 2015)

Kia Optima (2012 – 2015)

De Optima is een verborgen pareltje. Hij ziet er goed uit en rijdt mede dankzij de fijne stoelen heerlijk comfortabel. De voortreffelijke automatische transmissie en de rust aan boord maken de sedan tot een begerenswaardige reisauto.

Occasions: 3 hybrides voor minder dan 15.000 euro

Je moet alleen niet teveel bagage willen meenemen, want het voor de elektromotor benodigde batterijpakket slokt de nodige laadruimte op. De kofferbakinhoud meet slechts 281 liter. Z’n gemiddelde verbruik schommelt rond de 1 op 16. Het occasionaanbod is niet groot, maar bij een vreemd merk dealer in Goes stuiten we op een keurige zilvergrijze inruiler: een rijk uitgeruste ‘Super Pack’ (2012, 108.000 km) voor € 14.445.

Oordeel van de Wegenwacht

Wie vertrouwd is met Koreaanse auto’s, weet dat die even betrouwbaar zijn als de Japanse concurrentie. De Optima is hierop geen uitzondering. Als de Kia niet wil starten met ‘keyless-go’, dan is het batterijtje van de afstandsbediening leeg. De occasion start wel als de sleutel op een bepaalde plek wordt gehouden. Een telefoontje naar de Wegenwacht leert waar dat plekje precies zit.

Lexus CT 200h (2011 – 2022)

Deze baby-Lexus is technisch identiek aan de Toyota Prius en werd tot voor kort nog nieuw geproduceerd. Zijn 1.8-liter hybride aandrijflijn heeft onderhand een uitstekende reputatie opgebouwd. De CT200h is ook uitermate betrouwbaar. De gebruikte techniek is aanvankelijk misschien even wennen, maar daarna vind je blindelings je weg.

Occasions: 3 hybrides voor minder dan 15.000 euro

Vanwege z’n bijzondere vormgeving is de zitruimte achterin niet overdadig. De bagageruimte is met 375 liter inhoud net zo min een recordhouder. Wanneer je niet alleen snelwegkilometers maakt, maar ook geregeld in de stad vertoeft, kun je rekenen op een gunstig praktijkverbruik van 1 op 18 of nog zuiniger. Bij de Lexus-dealer in Breda staat een bruin exemplaar, afkomstig uit Antwerpen, maar wel altijd dealer-onderhouden (2011, 124.000 km) voor € 14.945.

Oordeel van de Wegenwacht

Deze Lexus is net zo’n betrouwbare occasion als de Toyota Prius waarmee hij z’n techniek deelt. Is de brandstoftank ècht leeg, dan kan het gebeuren dat de CT200h op transport moet naar een externe lader. Tank dus op tijd! Een losse stekker aan het hybridesysteem is eveneens een kleinigheid.

Opel Ampera (2011 – 2015)

De oorspronkelijke Ampera is geen hybride, maar beschikt over een ‘range extender’. De 1.4-liter benzinemotor drijft een joekel van een dynamo aan, waardoor de Opel feitelijk elektrisch rijdt. Het accupakket kun je ook aan de laadpaal opladen. Betreed je een milieuzone, dan kun je de Ampera opdracht geven uitsluitend te rijden op de stroom die in de batterijen aanwezig is (de benzinemotor houdt zich dan koest).

Occasions: 3 hybrides voor minder dan 15.000 euro

Hoe zuinig de Opel is, hangt af van hoe vaak er wordt bijgeladen en (volledig) elektrisch gereden. Gebruik je de brandstofmotor uitsluitend als aggregaat, reken dan op een score van 1 op 14. Ampera’s zijn vrij schaars, maar bij een autobedrijf in Boskoop hebben ze er voor € 12.995 een occasion staan (2013, 136.000 km).

Oordeel van de Wegenwacht

De probleempjes die de Wegenwacht bij de Ampera tegenkomt, zijn in vrijwel alle gevallen van elektronische aard. Een dashboard dat dienst weigert, terwijl de auto rijdt. Een weigerend stuurslot. Of de Opel reageert niet op de afstandsbediening. Die euvels zijn stuk voor stuk langs de kant van de weg te verhelpen. In sommige gevallen is na de noodreparatie van de Wegenwacht nog wel een bezoek aan de garage nodig. Dat geldt voor een storing in het alarm, een niet vrijkomende parkeerrem of een softwareprobleem in stuurslot/stuurkolom. Het klepje van de laadaansluiting wil soms niet open: dat moet helaas geforceerd worden.

Ons advies voor de occasions

Als er in de buurt van je huis of kantoor een laadpunt beschikbaar is, dan is de Ampera van dit drietal de beste keuze. Anders gaan we voor de Lexus, die nét even zuiniger is dan de Kia.

Koopwijzer: occasion Opel Ampera/Chevrolet Volt (2011-2015)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.