Stijn Kuster
Stijn Kuster Occasions van maximaal € 10.000 4 feb 2023
Leestijd: 4 minuten

Occasions: 3 compacte betrouwbare gezinsauto’s voor 3.000 euro

Het aanbod aan occasions is enorm. Bij een dealer, via Gaspedaal.nl, een gespecialiseerde site en op Facebook, overal kun je tweedehands auto’s vinden. Welke tweedehands auto die compact en betrouwbaar is, koop je voor 3.000 euro? Autovisie selecteert samen met de ANWB wekelijks de beste occasions.

Waren de drie occasions op deze pagina hun tijd ver vooruit? Dat niet. Maar het zijn alle drie compacte, betrouwbare gezinsauto’s waarmee je nog jaren vooruit kunt. En dat voor een bescheiden prijsje!

3 compacte betrouwbare gezinsauto’s voor 3.000 euro

  • Hyundai Getz (2002 – 2008)
  • Mitsubishi Colt (2004 – 2012)
  • Toyota Yaris (1999 – 2005)

Hyundai Getz (2002 – 2008)

Als occasion heeft de Hyundai Getz het in ons land nooit goed gedaan. Dat ligt niet aan de auto: de Getz is namelijk in grote aantallen naar het buitenland geëxporteerd. Blijkbaar wisten ze de Hyundai daar beter op waarde te schatten!

Hyundai Getz, occasion, occasions, 3.000 euro

De Koreaanse gezinswagen vormt in deze prijsklasse dan ook een ijzersterk aanbod, zowel wat het z’n rijeigenschappen als de geboden binnenruimte aangaat. De beste keuze is een exemplaar met een 1.3- of 1.4-liter benzinemotor. Daarmee rijd je gemiddeld 1 op 15. Bij een autobedrijf in Nuenen vinden we een zilvergrijze vijfdeurs 1.4 ‘Active Cool’ (2007, 128.000 km) voor € 2.999.

Oordeel wegenwacht over de occasion

De centrale deurvergrendeling werkt bij de Getz soms niet op alle portieren. Afsluiten kan handmatig, maar het alarmsysteem raakt wel van slag. Het gebeurt ook, dat de elektronica de contactsleutel niet herkent. De Wegenwacht weet een trucje om de auto toch te starten, maar voor een definitieve oplossing moet je naar de garage. Achterremmen die lawaai maken, zijn gewoon te weinig gebruikt. Een paar keer stevig afremmen en het is over!

Mitsubishi Colt (2004 – 2012)

Om te zien, is de Colt een tikkeltje eigenwijs. Zeker als driedeurs, met die oplopende zijruit. Daarmee is deze Mitsubishi – destijds gebouwd in het Nederlandse Born – geen allemansvriend. Dat drukt ook de occasionprijzen en dat is goed nieuws voor wie ‘m wél leuk vindt!

Mitsubishi Colt, occasion, occasions, 3.000 euro, betrouwbare, apple vision pro

De Colt stuurt en schakelt prettig, de vering is stevig. In het gekoelde dashboardkastje past een hele fles frisdrank. De 1.3-liter benzineversie is vlot genoeg, de 1.1 presteert ondermaats. De latere ‘Cleartec’-versies zijn nog een haartje zuiniger, maar een gemiddeld brandstofverbruik van 1 op 15 moet haalbaar zijn. In Geesbrug staat een knalrode 1.3 ‘Incharge+’ (2008, 137.000 km) voor € 2.950.

Oordeel wegenwacht over de occasion

‘Made in Limburg’, maar de kwaliteit van de Colt is wel van Japans niveau. Er gaat echt heel weinig mis bij zo’n Colt. Het kan gebeuren dat de sleutel niet wordt herkend. De reservesleutel biedt dan uitkomst, maar de Wegenwacht krijgt ‘m sowieso weer aan de praat. Accuzuur dat inwerkt op de draadboom onder de accubak maakt dat de motor niet meer aanslaat. Ook dat kan de Wegenwacht eenvoudig herstellen. Hij of zij controleert dan meteen de staat van de accu: die is vermoedelijk aan vervanging toe.

Toyota Yaris (1999 – 2005)

Voor dit budget zitten we precies op de overgang van de eerste naar de tweede generatie Yaris. Het nieuwere model valt voor drie mille weliswaar te vinden, maar de kans op een vermoeid exemplaar is dan groot. Vandaar dat we liever gaan voor een puik, ouder model. Het gekke dashboard vraagt gewenning.

Toyota Yaris, occasion, occasions, 3.000 euro

Wie de Toyota dagelijks gaat inzetten voor zijn of haar woon/werkverkeer, is het beste af met een 1.3-liter benzinemotor. Er is aardig wat aanbod; voor een mooie gebruikte Yaris hoef je niet stad en land af te rijden. Wij kiezen voor de grijze vijfdeurs ’S-Line’ (2005, 153.000 km), die voor € 2.949 te koop wordt aangeboden bij een autobedrijf in Roosendaal.

Oordeel wegenwacht over de occasion

Toyota dankt zijn betrouwbare reputatie onder meer aan deze generatie Yaris. Een zwak puntje is de luchtmassameter: die zit soms vast, waardoor de motor niet aanslaat. De Wegenwacht corrigeert dit met een noodgreep, maar als het euvel vaker voorkomt, moet er een nieuwe meter in. Juist omdat Toyota’s met weinig euvels kampen, zijn vervangende onderdelen kostbaar. Dat kan in deze dure tijden dan alsnog voor problemen zorgen.

Ons advies voor de occasions

De keuze voor een Yaris is vertrouwd en verklaarbaar. Objectief gezien is het echter niet de beste keuze, want het door ons gevonden exemplaar heeft meer kilometers gereden dan de Getz en Colt. Als je met het afwijkende uiterlijk kunt leven, zouden wij gaan voor de Mitsubishi.

Occasions: 3 driedeurs gezinsauto’s voor minder dan 2500 euro

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.