Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 19 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Nieuwe Hyundai Kona: letterlijk groot nieuws

De nieuwe Hyundai Kona staat op ‘t punt om zijn wereldpremière te beleven. Dat gaat in maart gebeuren, maar de Koreanen delen alvast wat belangrijke informatie over de mogelijk nieuwe verkooptopper.

Hoe de fonkelnieuwe Hyundai Kona eruit gaat zien, is geen verrassing meer. Eind vorig jaar gaf de fabrikant namelijk al de beelden vrij van de compacte crossover. Inmiddels heeft het groter nieuws over het model gedeeld. Letterlijk, want inmiddels weten we wat de afmetingen van de Kona zijn.

Wielbasis

De opvolger van de populaire eerste generatie Kona is een flink stuk groter. Zo is z’n wielbasis met 6 centimeter gegroeid, is de breedte met 2,5 centimeter toegenomen en is-ie nu 15 centimeter langer dan voorheen.

Ken je die cijfers al? Dat kan goed kloppen, want Hyundai berichtte afgelopen winter al over die toegenomen afmetingen. Interessanter is het effect dat die toegenomen ruimte nu heeft op de inzittenden. Achterin is er 7,7 centimeter meer beenruimte. De hoofdruimte neemt met 1,1 centimeter toe. De binnenbreedte, dat wil zeggen de schouderruimte op de tweede zitrij, meet 1,4 meter, maar dat is identiek aan het vorige model.

Digitale sleutel

Hyundai meldt verder dat de nieuwe Kona ook een digitale sleutel krijgt. Daarmee kan de eigenaar de auto vergrendelen en ontgrendelen via een smartphone of smartwatch.

Dan het echt belangrijke nieuws, want het is nu ook duidelijk met welke aandrijflijnen de Hyundai Kona op de markt verschijnt. De fabrikant spreekt nu nog over varianten die in thuisland Korea in de showroom verschijnen.

HEV

Daar kan men de Kona ook zonder elektrokracht bestellen, en dus enkel met een verbrandingsmotor. Het gaat dan om twee motoren: een 1,6-liter T-GDi die goed is voor 198 pk en 265 Nm, en een 2,0-liter die volgens de Atkinson-cycls operereert en 149 pk en 179 Nm in het laatje legt.

Hyundai Kona, electric, 2023, nieuwe, bestverkochte elektrische auto, EV

Reken er maar niet op dat die Kona’s ook naar ons land komen. In Europa zet Hyundai echt in op een geëlektrificeerde range en daarom begint het aanbod in ons land waarschijnlijk met de HEV-variant. Dat is een hybride, waarbij een 1,6-liter GDi aan een elektromotor gecombineerd wordt. Het systeemvermogen reikt tot 141 pk en 265 Nm.

Elektrische Hyundai Kona

Verrassende cijfers? Niet echt, want ze zijn identiek aan die van de fonkelnieuwe Kia Niro HEV. Die deelt z’n techniek met deze Kona en dus konden we die cijfers eigenlijk ook al vóór publicatie van Hyundais persbericht invullen.

Dat doen we dan ook maar voor de elektrische versie van de Kona, die uiteraard ook verschijnt. Hyundai zelf deelt nog helemaal niets over de aandrijflijn. Maar omdat de Kia Niro EV er inmiddels al is, weten we wat we kunnen verwachten. Denk aan een vermogen van 204 pk, een 64,8 kWh-batterij en een bereik van zo’n 450 kilometer.

Definitieve cijfers horen we in maart. Dan trekt Hyundai het complete doek van de nieuwe Kona.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.