Stijn Kuster
Stijn Kuster Occasions 26 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

Occasions: 3 driedeurs gezinsauto’s voor minder dan 2500 euro

Het aanbod aan occasions is enorm. Bij een dealer, via Gaspedaal.nl, een gespecialiseerde site en op Facebook, overal kun je tweedehands auto’s vinden. Welke driedeurs gezinsauto koop je voor 2500 euro? Autovisie selecteert samen met de ANWB wekelijks de beste occasions.

Driedeurs gezinsauto’s worden nauwelijks nog gemaakt, en dat is goed nieuws voor de occasionkoper die hoofdzakelijk in zijn eentje onderweg is. Voor wie twee extra portieren niet hoeven, valt er volop voordeel te behalen. Met deze drie B-segmenters bijvoorbeeld!

Occasions: 3 driedeurs gezinsauto’s voor 2500 euro

  • Fiat Punto (1999 – 2009)
  • Hyundai Getz (2002 – 2008)
  • Renault Twingo (2007 – 2014)

Fiat Punto (1999 – 2009)

Deze generatie van de Punto is geen opvallende verschijning. Achter het stuur is het even wennen aan de hakerige versnellingsbak en verder valt de stevige vering op. Maar daarmee heb je z’n grootste missers wel gehad. Sterke punten zijn de fijne voorstoelen en de krappe draaicirkel, die in de stad heel handig is. Wie alleen korte afstanden met de Fiat rijdt, heeft genoeg aan de 1.2-liter basismotor. Daarmee haal je 1 op 15.

Occasions: 3 driedeurs gezinsauto's voor minder dan 2500 euro

Ga je ook vaak de snelweg op, kies dan liever een wat sterkere motor: zo’n krachtbron is dan wellicht zuiniger. Bij een autobedrijf in Veldhoven staat een lichtblauw metallic 1.2 S (2006, 135.000 km) voor € 2.450.

Oordeel van de Wegenwacht over de occasion

Deze generatie Punto is kwalitatief nog steeds een goede auto. Wat wel eens gebeurt, is dat er regenwater de centrale computer binnendringt. Dat lijkt ernstig, maar de Wegenwacht maakt de computer droog en prikt de afvoer door. Elektronische storingen blijven beperkt tot losse contacten. De motor heeft twéé bobines: als er daarvan eentje stuk gaat, loopt de motor op twee cilinders. Niet mee doorrijden: mits er aan zo’n bobine valt te komen, is het probleem snel verholpen.

Hyundai Getz (2002 – 2008)

Deze compacte Hyundai is niet modieus, maar rijdt wel gemakkelijk en blijkt ook op lange ritten best comfortabel. Zijn hoekige vormgeving maakt hem lekker overzichtelijk in de stad. De 1.1-liter basismotor is op de snelweg weliswaar rumoerig, maar het gemiddelde verbruik valt met 1 op 15 gunstig te noemen. De Getz werd verkocht met drie- of vijf portieren. Van die laatste carrosserievariant is het tweedehands aanbod het grootst, maar driedeurs versies hoef je niet met een kaarsje te zoeken.

Occasions: 3 driedeurs gezinsauto's voor minder dan 2500 euro

Neem bijvoorbeeld de lichtblauwe 1.1 Active (2004, 61.000 km) die voor € 2.450 te koop wordt aangeboden bij een autobedrijf in Breda: daar zouden wij zeker een kijkje gaan nemen!

Oordeel van de Wegenwacht over de occasion

Dat deze Getz kwalitatief goed in elkaar steekt, is bijna een open deur. Er zijn dan ook maar een paar kleinigheidjes bekend bij de Wegenwacht. De centrale portiervergrendeling werkt soms niet op alle deuren, maar je kunt ze altijd nog handmatig afsluiten. Het gebeurt ook dat de contactsleutel niet wordt herkend. De Wegenwacht krijgt de Hyundai aan de praat, maar voor een reparatie moet je naar de garage. Als de achterremmen lawaai maken, is dat vooral inwendig vuil. Met een paar keer stevig afremmen verdwijnt het geluid.

Renault Twingo (2007 – 2014)

Hoewel hij sterk lijkt op het oermodel, hebben we het hier over de tweede generatie van de Twingo. Een geschikte auto voor wie voornamelijk korte afstanden en stadsverkeer rijdt. Op langere ritten werken de korte zittingen vermoeidheid in de hand. De voorstoelen zijn daarnaast beperkt verstelbaar. De Renault voelt op hogere snelheid fragiel aan: de stadsauto reageert sterk op windstoten of tegemoetkomend vrachtverkeer. Een ander minpunt is de beperkte bagageruimte, ondanks de verschuifbare achterbank.

Occasions: 3 driedeurs gezinsauto's voor minder dan 2500 euro

De normale 1.2-liter benzinemotor is voor dagelijks gebruik sterk genoeg en rijdt ongeveer 1 op 16. Bij een bedrijf in Steensel adverteren ze met een brandweerrode ‘Authentique’ (2007, 159.000 km) voor € 2.450.

Oordeel van de Wegenwacht over de occasion

De techniek van de Twingo is eenvoudig. Dat helpt om ‘m ook met hogere kilometerstanden best betrouwbaar te houden. De Wegenwacht komt wel eens wat kleine elektronische storingen tegen, maar die zijn vrijwel altijd ter plekke op te lossen.

Ons advies voor de occasions

Driedeurs personenwagens zijn minder gewild – en dus goedkoper! – dan vijfdeurs exemplaren. De Twingo is vrij populair en dat zie je terug in de prijs. De Fiat en de Hyundai doen weinig voor elkaar onder, ook kwalitatief niet. De Hyundai is van de voorbeeldauto’s echter de beste koop.

Occasions: drie vijfdeurs auto’s voor 2500 euro

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.