Autovisie
Autovisie Occasions 30 mrt 2021

Deze occasion wil je: Volkswagen 181 – De ideale familie-cabrio

Het kwik stijgt vandaag tot over de twintig graden. Het cabrioseizoen is officieel begonnen. Ideaal om pad te gaan met deze Volkswagen 181. Hij is vierzits, kan tegen een stootje en is praktisch bovendien.

Hawai-shirt aan, surfboard mee

De Volkswagen 181 heeft net als de eerste Transporters een ware cultstatus heeft bereikt. Maar ooit werd deze Jeep-achtige ontworpen als auto voor het leger. Hij werd relatief lang gebouwd, namelijk van 1968 tot 1983. Niet alleen als militair voertuig, maar ook burgers werd deze ware funcar gegund en dus kwamen er civiele versies. Trek je Hawai-shirt maar aan en gooi je surf (of sup)-board achterin. En ga snel op jacht want ze worden zeldzaam, wij vonden er op Gaspedaal.nl maar één.

Volkswagen 181 leger 1
Deze 181 staat te koop bij (fotocredits) Venema Antiques & Classic Cars

Wat is het verhaal van dit exemplaar?

Dit is een Volkswagen 181 die in mei 1977 geleverd werd aan de eerste eigenaar, het Nederlandse Ministerie van Defensie. Wie hij precies vermaakt heeft na zijn militaire diensttijd,  zul je moeten onderzoeken. Maar volgens het kentekenregister heeft hij in elk geval in 1995 vier particuliere eigenaren gehad voordat hij in februari van dit jaar door dit autobedrijf werd geregistreerd. Aangezien dit exemplaar 44 jaar oud is, is hij volledig wegenbelastingvrij maar nog wel APK-plichtig. Toch kun je gelijk rijden met deze auto, want de APK is nog geldig tot maart volgend jaar.

Hoe zeldzaam is deze?

Hoeveel er van de bijna 91.000 gebouwde exemplaren van de Volkswagen 181 hebben overleefd, weten we niet. Wij vinden er 17 stuks in Europa, variërend in prijs van 5500 euro tot een kleine 35 mille. De meeste exemplaren staan te koop voor prijzen tussen de 10 en 15 duizend euro. Vooral in Spanje vind je ogenschijnlijk goede exemplaren nog wel onder die prijs. Maar wat de staat van de Jeep-cabrio dan werkelijk is? Onderzoek dat eerst goed, want een emotionele aankoop is met deze knuffelbare cabrio gauw gedaan.

181 military
Ook de portieren kunnen eruit voor het maximale cabriogevoel.

Kopen of doorlopen?

Feitelijk is de Volkswagen 181 een soort Kever-cabio in battle-dress. Dat heeft als voordeel dat de techniek beproefd en bulletproof is en zelden voor problemen zorgt. Bovendien zijn de motoren en andere onderdelen in hele grote aantallen voorradig want van de Kever die dik zestig jaar is gebouwd zijn er meer dan 20 miljoen gemaakt. Die luchtgekoelde viercilinder boxer heeft ongeveer tussen de 40 en 50 pk te geef en drijft alleen de achterwielen aan. De 181, die iets meer bodemspeling heeft dan een normale auto, kan tegen een stootje. Met zijn vier deuren en zitplaatsen is hij zeker praktischer dan de meeste cabrio’s. Deze 181, die in Amerika The Thing werd genoemd maar elders op deze planeet ook Safari, Trekker en Kübelwagen, is echt een sociaal beestje waar je met vrienden en familie van kunt genieten.

VW 181
Een goede softtop beschermt tegen regen en wind.

De verkoper vertelt meer

Volgens de verkoper Venema Antiques & Classic Cars in Drempt is dit “een goed verzorgde Volkswagen Kübel van het Nederlandse leger. De motor is enige jaren geleden vernieuwd en loopt goed.”  Bovendien is het een “origineel Nederlands geleverde auto voor Defensie”. De vraagprijs is 16.900 euro, verdere info over deze Volkswagen 181 vind je op Gaspedaal.nl

Deze of een andere occasion kopen? Onderzoek altijd goed wat je wilt kopen, check de onderhoudshistorie en laat een goede aankoopkeuring doen als je zelf onvoldoende verstand van zaken hebt. Meer speciale occasion zien of zelf je auto verkopen? Koop Autovisie magazine of neem een (digitaal) abonnement.

Reageer op artikel:
Deze occasion wil je: Volkswagen 181 – De ideale familie-cabrio
Sluiten