Walter van Sloten
Walter van Sloten Occasions 17 jan 2021
Leestijd: 2 minuten

Covermodel: de Leon Cupra 4 is niet de enige Seat met zescilinder

Maar wel de spannendste, aldus de kop van de eerste Autovisie uit 2001 boven de knalgele Spaanse hot hatch. Seat is dan ook lekker op dreef in die periode. Het Cupra-label (dat zo-als iedereen weet voor Cup Racing staat) heeft in vijf jaar tijd dankzij de vele motorsportactiviteiten en de heerlijke Ibiza Cupra veel krediet opgebouwd bij de autoliefhebber. We kijken terug naar de Leon Cupra 4.

De levering van de 180 pk sterke León 1.8 20VT (later de basis-Cupra) is nog maar net op gang of de León Cupra 4 met de legendarische VR6 in het vooronder staat al klaar om het stokje over te nemen als topmodel van de reeks. Dat gaat niet ongemerkt, want met de dikke bodykit, het sport-onderstel, een uniek Recaro-interieur en de vlotte hatchbackcarrosserie van de in 1999 verschenen Spaanse Golf staat er wel iets speciaals.

Alhambra

De Autovisie-redactie oordeelt positief over de Cupra 4, maar wel met enkele kanttekeningen. Er is zat power voorhanden dankzij de 204 pk sterke 2,8-liter VR6, en de vierwielaandrijving met Haldex-koppeling zorgt voor een prima wegligging. Maar de Cupra 4 mag nog wel een tandje scherper worden afgestemd en het geheel voelt tamelijk zwaar aan. Opmerkelijk genoeg is de nederige Seat Alhambra MPV het enige model waarin dezelfde VR6, met evenveel vermogen, wordt geleverd. Er bestaat overigens ook nog een 150 pk sterke León Cupra D, maar het rijkarakter daarvan wordt door de redactie als onplezierig ervaren.

Tegen de lichtvoetige Subaru Impreza WRX legt de Cupra 4 het af. Een jaar later reageert Alfa Romeo met de heerlijke 147 GTA, maar die beschikt dan weer alleen over voorwielaandrijving. Uiteraard is ook de Golf verkrijgbaar met de VR6. In 2002 verschijnt de volgende Cupra-upgrade, de 210 pk (kort daarna zelfs 225 pk) sterke viercilinder R, zonder integrale aandrijving. Seat ziet in die auto blijkbaar de juiste richting, want in de tweede generatie León, vanaf 2005, is de VR6 nergens meer te bekennen. Daar zijn de Cupra’s overigens niet minder van geworden. Het optreden van de Formentor tijdens de Autovisie-supertest van 2020 maakt duidelijk dat het recentelijk van het moedermerk losgeweekte performancelabel Cupra er nog steeds toe doet, ook met geblazen vierpitters.

Prijzen

Een begeerde klassieker is de León Cupra (nog) niet. Ondanks een beperkte schare liefhebbers bungelt hij nog steeds onderaan de occasion­markt. Dat is goed nieuws voor degene die voor weinig een (h)eerlijke analoge hot hatch zoekt. Een net exemplaar met stevige kilometerstand vind je wel onder de 5000 euro, de vraagprijs van de enkeling in con­coursstaat met zeer weinig kilometers kan oplopen tot boven de 10 mille. De onderdelenvoorziening is geen probleem. Pas zoals altijd op voor afgeragde auto’s en slecht herstelde schades, en laat de diesel staan.

Specificaties Seat Leon Cupra 4

 • bouwjaar: 2001
 • nieuwprijs: fl. 64.750,– (€ 29.382,–)
 • gemaakt van/tot: 2000-2004
 • topsnelheid: 235 km/h
 • acceler. 0-100: 7, 3 s
 • gem. verbruik: 1 op 11,1
 • motor: VR6, 2791 cm3
 • max. vermogen: 204 pk/6000 min-1
 • max. koppel: 270 Nm/3200 min-1
 • transmissie: 6-traps handgesch., vierwielaandrijving
 • massa leeg: 1475 kg

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.