Remco Slump
Remco Slump Nieuws 6 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

Nondeju! Zoveel duurder werden tweedehands auto’s in het afgelopen jaar

De prijzen van nieuwe auto’s rijzen de pan uit, maar die van tweedehands auto’s ook. In het afgelopen jaar zijn ze tot wel 30 procent duurder geworden, zo blijkt uit cijfers van Gaspedaal.nl. Herhaal: 30 procent!

Het gaat dan om sedans, die nu een derde meer kosten dan een jaar geleden. Daarna komt de hatchback, die van gemiddeld 12.547 euro in 2021 naar 15.570 euro nu ging, een stijging van bijna 25 procent.

Aanbod tweedehands auto’s kan vraag niet bijbenen

Opvallend is dat SUV’s ‘maar’ 11 procent duurder werden én dat de gemiddelde prijs waarop gezocht wordt slechts 1000 euro lager ligt dan de gemiddelde vraagprijs van het aanbod. Bij andere carrosserievarianten is dat verschil 2500 tot 7000 euro.

Vergeet Lynk & Co! Op deze SUV kun je óók een abonnement nemen

Dat komt onder meer omdat het aanbod de vraag niet kan bijbenen. Bijna een kwart van de zoekopdrachten op Gaspedaal.nl is naar stationwagons, terwijl het aanbod maar 13 procent is. Bij SUV’s is het andersom. Aanbod: 26 procent. Vraag: 22 procent.

SUV’s twee keer zo populair als twee jaar geleden

Want inderdaad, SUV’s worden steeds populairder. In maart 2021 zocht nog slechts 10 procent van de Gaspedaal-gebruikers naar een SUV. Daarmee was dat type auto zelfs minder gewild dan een cabriolet, waar 15 procent van het publiek naar zocht.

Waarom je de half miljoen euro kostende Ferrari Purosangue geen SUV mag noemen!

Nu, twee jaar later, liggen de zaken anders. Maar liefst 22 procent van de autokopers zoekt op de vergelijkingssite nu naar SUV’s. Wat ons trouwens nóg tegenvalt. We hadden een hoger percentage verwacht.

Vraag naar stationwagons is relatief sterk gedaald

De stijgende populariteit van SUV’s gaat vooral ten koste van de stationwagon. Die was twee jaar geleden goed voor 31 procent van de zoekopdrachten. Nu is dat gedaald naar 24 procent.

De hatchback blijft een grote rol spelen in de markt, al daalde vraag van 21 procent naar 18 procent in de afgelopen twee jaar. Op een cabrio zit nog maar 9 procent van het publiek te wachten.

Heb jij een SUV? Dan komt de opwarming van de aarde door jou

Dat er meer wordt gezocht op SUV’s zegt natuurlijk iets over de veranderende vraag, maar ook over het veranderende aanbod. In de afgelopen paar jaar hebben fabrikanten veel traditionele modellen vervangen door cross-overs en SUV’s.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.