Sjoerd van Bilsen
Sjoerd van Bilsen Nieuws 8 jan 2018
Leestijd: 1 minuut

Zoon oprichter Toyota Motor Company overleden

Voormalig topman van de Toyota Motor Company, Tatsuro Toyoda, is eind vorig jaar op 88-jarige leeftijd overleden. Tatsuro was de zoon van Toyota-oprichter Kiichiro Toyoda, die in 1937 het autoconcern oprichtte.

Tatsuro was van 1992 tot en met 1995 directeur van de Toyota Motor Company. Het was voor het merk toen de zevende topman. Zijn neef Aiko Toyoda heeft nu de dagelijkse leiding in handen.

Zoon

Tatsuro werd op 1 juni 1929 in het Japanse Nagoya geboren. Acht jaar later stichtte zijn vader Kiichiro de Toyota Motor Company. Het bedrijf werd Toyota gedoopt. Toyoda Junior werkte voor zijn vaders bedrijf in onder andere Australië, Noord-Amerika en Afrika. In 1974 keerde hij terug naar Japan.

Noord-Amerika

De zoon van Toyota’s oprichter wordt gezien als een van de drijvende krachten achter de globalisering van Toyota in de jaren tachtig en negentig. Zo ging Toyota in die tijd een samenwerking aan met General Motors. De heer Toyoda werd aangesteld als President van het samenwerkingsverband. Inmiddels heeft het bedrijf tien fabrieken in Noord-Amerika.

Zevende president

In 1995 trok de toen zevende president van Toyota Motor Company zich terug. Hij was toen 66 jaar oud. Op 30 december overleed Tatsuro, zo maakt Toyota nu bekend.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.