Autovisie
Autovisie Nieuws 8 jan 2018

Noorwegen: Marktaandeel EV’s en hybrides boven 50 procent

Afgelopen jaar werden in Noorwegen voor het eerst meer elektrische auto’s en (plug-in) hybrides verkocht dan auto’s met een verbrandingsmotor. Daarin is het Scandinavische land vooralsnog uniek in de wereld.

Fotocredit: Robert Hoetink

In 2017 was 52 procent van alle nieuw verkochte auto’s in Noorwegen volledig elektrisch of een (plug-in) hybride. Een jaar eerder was dat nog 40 procent. En daarmee ligt Noorwegen enorm voor op Nederland, Zweden en China, landen waar voertuigen met een (semi-)elektrische aandrijflijn het eveneens goed doen. Elektrische auto’s en plug-in hybrides alleen hadden in 2017 in Noorwegen een marktaandeel van 39 procent. Nederland staat wereldwijd op de tweede plaats met 6,4 procent, volgens de International Energy Agency (IEA).

Gesubsidieerd

Elektrische auto’s worden zwaar gesubsidieerd in Noorwegen. Er hoeft bijvoorbeeld geen belasting over betaald worden en ook kunnen eigenaren bijna overal gratis parkeren, hoeven ze minder te betalen voor tolwegen, tunnels en ferry’s en kunnen ze gratis opladen. Noorwegen haalt het grootste deel van zijn elektriciteit uit waterkracht. De stimuleringsmaatregelen hebben echter wel invloed op het budget van de overheid. Noorwegen haalt er per jaar ongeveer 3 miljard kronen (308 miljoen euro) minder aan belasting door op.

Reageer op artikel:
Noorwegen: Marktaandeel EV’s en hybrides boven 50 procent
Sluiten