Jaco Bijlsma
Jaco Bijlsma Nieuws 17 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Zo prettig gestoord zijn deelnemers International Volkswagen Bus Day

De liefde voor de klassieke Volkswagen-bus zit diep bij deze Amerikanen. Wij ontmoetten ze in Californië tijdens International Volkswagen Bus Day.

Autovisie was in het westen van de Verenigde Staten voor de introductie van de ID. Buzz LWB (de video daarvan staat inmiddels op ons Youtube-kanaal) én ter ere van International Volkswagen Bus Day.

International Volkswagen Bus Day is een Amerikaanse uitvinding

Jaco Bijlsma sprak een aantal enthousiaste, prettig gestoorde Amerikaanse liefhebbers, die met trots vertellen over hun VW-bussen. Niet allemaal zijn ze nog standaard, zoals een vale, oude Transporter met een wel héél korte wielbasis.

Waarom Europese klassiekers uit de VS van die lelijke, zwarte bumpers hebben

Typisch gevalletje Amerikaanse hoogmoed is de toevoeging van het woord ‘international’ aan de naam International Volkswagen Bus Day, want de feestdag wordt buiten de VS niet gevierd. De initiatiefnemers van de feestdag zijn Volkswagen America en de National Holiday Calendar.

Duidelijke link met Californië en natuurlijk met Nederland

De eerste International Volkswagen Bus Day werd gevierd in Huntington Beach, Californië. Die plek past bij de iconische Transporter, die erg geliefd is binnen de Amerikaanse surfcultuur.

5 redenen om (niet) in een oldtimer te investeren

Een duidelijke link met Nederland is er natuurlijk ook. De VW Transporter is het geesteskind van Ben Pon, die het concept ervoor in een kladblokje tekende, toen hij de VW-fabriek in Wolfsburg bezocht.

Zeven generaties Volkswagen Transporter en de ID. Buzz

Sinds 1949 zijn er zeven generaties van de Transporter geweest. Bij liefhebbers zijn de T1, T2 (1967) en T3 (1979) het populairst. In de jaren zestig werden de VW Kever en Transporter symbolen van de hippiecultuur.

Hier is een Ferrari F40 gewoontjes: Concours d’Elegance 2022

De ID. Buzz is de elektrische voortzetting van de busgeschiedenis. Hij is sinds vorig jaar op de markt en wordt in Nederland met name veel als bestelbus verkocht. Van de 2000 tot nu toe verkochte exemplaren waren 1400 van het Commercial-type.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.