Remco Slump
Remco Slump Nieuws 18 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Waarom viert Citroën de twintigste verjaardag van een enorme flop?

Autofabrikanten staan graag stil bij jubilea, want dat levert ze weer wat gratis publiciteit op. Meestal worden de successen gevierd, maar Citroën doet het – uiteraard – net even anders. Het excentrieke Franse merk brengt een enorme verkoopflop van twintig jaar geleden in herinnering.

We hebben het over de Citroën C3 Pluriel, een open auto die door een bekend Brits autotijdschrift werd omschreven als: “zo bruikbaar als een theepot van chocola”. En inderdaad, praktisch was de Pluriel absoluut niet, maar daardoor wel heel erg leuk.

Citroën C3 Pluriel met wonderlijke dakconstructie

Het model werd van 2003 tot en met 2010 gebouwd. Wat best verbazingwekkend is, gezien de niet denderende verkoopcijfers ervan. Het probleem zat hem in de wonderlijke dakconstructie, die totaal anders was dan op andere cabriolets.

Citroën C3 Pluriel
(Afbeelding: Stellantis)

In zijn persbericht noemt Citroën de C3 Pluriel “een auto om een dag lang mee op avontuur te gaan”. Kon dat maar, want als je volledig open wil rijden met de Pluriel kun je de verwijderbare dakbogen nergens in de auto kwijt. En in de berm achterlaten, is ook zo zonde…

Dakbogen kunnen niet fatsoenlijk mee in de auto

Het stoffen dak van de bijzondere Citroën kan deels of helemaal worden geopend. Wil je ook de achterruit weg hebben, dan moet de dakconstructie in de kofferbak worden weggevouwen, wat geen eenvoudige klus is.

Citroën C3 Pluriel
(Afbeelding: Stellantis)

Zoals gezegd kunnen daarna de dakbogen worden verwijderd, maar ze zijn zo groot dat je ze moet thuislaten, want meenemen kan niet. Althans, niet op een elegante manier. Je zou ze op de achterbank kunnen stouwen, maar dan steken ze ver buiten de cabine.

Pluriel Charleston als ode aan gelijknamige Eend

Een leuke speciale editie van de C3 Pluriel is de Charleston, een ode aan de gelijknamige Eend. Het model is te herkennen aan zijn kleurstelling in zwart en donkerrood.

Citroën C3 Pluriel
(Afbeelding: Stellantis)

Twee studiemodellen van Citroën als voorproefje

Het idee voor de C3 Pluriel ontstond meer dan vijf jaar voor zijn marktintroductie. Voorproefjes gaf Citroën in de vorm van de C3 Air Concept uit 1998 en de Pluriel Concept van een jaar later.

Tweedehands zijn ze voor een habbekrats te koop

Een tweedehands Citroën C3 Pluriel kun je voor een habbekrats kopen. Op gaspedaal.nl staan er vijfentwintig te koop, op het moment van schrijven, voor prijzen tussen 1000 en 5000 euro.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.