Jaco Bijlsma
Jaco Bijlsma Nieuws 20 apr 2020
Leestijd: 5 minuten

Zo gaat de redactie naar de drive-in bioscoop

Positief nieuws vandaag waarin de auto een hoofdrol speelt: de drive-in bioscoop komt terug. En hoe! In een bericht van De Telegraaf vertelt regisseur Martin Koolhoven dat hij en filminstituut Eye De Dam in Amsterdam willen omtoveren in een openlucht bioscoop. Met welke auto zou jij, welke film willen zien? Hier de wishlist van de Autovisie redactie.

Jaco Bijlsma

Een lekkere film kijken doe je ook in een drive-in bioscoop bij voorkeur vanaf een lekkere luie bank. Vandaar dat ik zou kiezen voor een grote comfortabele Amerikaanse auto. Een auto die lekker ruim en sfeervol is als je tweede huiskamer. Na even denken ga ik voor zo’n Jeep Wagoneer. De film die ik zou willen zien is The Driver en dan de versie uit 1978 met Ryan O’Neal. Heerlijk om die scene terug te kijken waarin hij met de grootst mogelijk precisie een klassieke Mercedes sloopt tijdens een demonstratie van zijn rijkunsten als getaway driver.

Jeep
Jeep Wagoneer 1969

Walter van Sloten

Back to the Future in een DeLorean natuurlijk, een epische film die ik van alle films het vaakst gezien heb en altijd kan blijven kijken. Wel deel 1 hè, deel twee en drie zijn duidelijk minder leuk. Alhoewel de rol van de auto in deel twee zeker beter geworden is, want de vliegfunctie werd toen toegevoegd. De DeLorean is natuurlijk legendarisch geworden dankzij zijn hoofdrol als tijdmachine en die kan daarom alle tijden aan. En deze dus ook, terwijl die misschien weer bekend gaat worden door de comeback van de drive-in bioscoop. Ik kan overigens ook diagonaal parkeren, want vleugeldeuren zijn ideaal voor een goed uitzicht op het drive-in filmdoek.

DeLorean
foto Arno Lingerak

Peter Hilhorst

In een drive-in bioscoop wil ik Ronin (1998) zien. De film is een aaneenschakeling van zinderende achtervolgingsscenes. Ooit maakte ik voor Autovisie een reportage met Jean-Pierre Jarier in de heuvels boven Monaco. Een voormalig F1-coureur én de stuntrijder van de film. Daardoor heb ik een zwak voor Ronin. Natuurlijk is er de Audi S8 die een hoofdrol speelt met spectaculaire capriolen, maar ik ga er heen in een BMW M5 van de E34-reeks. Een exemplaar van vóór de facelift met de kleine nieren, oranje knipperlichten en de schitterende turbinewielen. De Audi is geweldig in de vaardige handen van Jarier, maar de BMW M5 maakt minstens zoveel indruk. Vooral door het waanzinnige geluid van de huilende zes-in-lijn. Jankend door tunnels en brullend in een drift. Inspiratie opdoen door de film nog eens te kijken en het dan naspelen?

 

Thijs Schuit

Wil je een film kijken bij een drive-in bioscoop, dan heb je natuurlijk ruimte nodig, maar ook hoogte is belangrijk! Heel leuk om met een Mazda MX-5 aan te komen, maar als er al een Mercedes GLA voor je neus staat zul je weinig details van de film meekrijgen. Daarnaast is het lastig om je popcorn en beker(s) kwijt te kunnen. Mijn ultieme drive-in auto is een Range Rover Sport. Als kind zijnde keek ik er al van op hoe absurd groot de vakken onder de middenarmsteun waren! Ideaal om voedsel in mee te nemen dus. En de film? Baby Driver. Precies op de maat van uitstekend gekozen muziek weet zo’n jonge getaway driver iedere keer weer weg te komen, met als favoriet de kunstjes in de openingsscènes in een brandweerrode Subaru Impreza.

zevenzitters rangerover sport

Dries van den Elzen

Als we naar de drive-in bioscoop gaan, is het wel zo gezellig als we met z’n drieën voorin kunnen zitten. Dit beperkt de keus behoorlijk, maar van alle auto’s met drie stoelen voorin heb ik toch het meest een zwak voor de Multipla. Met afstand het meest gehoorde antwoord op de laatste vraag in onze ‘5 vragen aan’ rubriek: In welke auto wil je liever niet gezien worden? Terwijl het natuurlijk een meesterstuk van praktisch comfort is, met een gigantische voorruit waardoorheen ik de film Ford versus Ferrari ga kijken. Simpelweg omdat ik die nog niet gezien heb, maar al zeker weet dat ik ‘m leuk ga vinden.

Sjoerd van Bilsen

Hoe heerlijk zou het zijn om vanuit een Mercedes-Benz G650 Landaulet je meest memorabele film te kijken. Zittend in de lederen fauteuils met elektrisch verstelbare leuning en voetsteun met links van je een ijskoud blikje Coca Cola Light op het uitklapbare tafeltje. Maar denkend aan dat moment voltrekt zich een probleem. Je kijkt tegen het tussenschot met megascherm aan in plaats van het witte doek van de drive-in bioscoop. En voorin zitten? Dan had ik geen hoge Landaulet hoeven te regelen. Zo’n heerlijke stoel met fraai uitzicht biedt wel de Ferrari Monza SP2. Op de langgestrekte neus zet je de cola (op een onderzetter uiteraard) en niets onderbreekt je eigen wide-screen, als tenminste Jaco niet zijn oversized Jeep Wagoneer pal voor het spitse neusje van het Italiaanse raspaardje parkeert. Zet dan de eerste remake van Cannonball Run maar op met die geweldige openingscène waarbij de zwarte Lamborghini Countach met verschrikkelijk lelijke Amerikaanse opzetbumpers de politie-agenten dolt. Ach, laat die Bijlsma maar met zijn Amerikaanse hut komen, ik vermaak me wel met puur het motorgeluid. Graag alleen de eerste drie minuten tonen, op repeat en dat anderhalf uur lang.

Ferrari Monza
Sjoerd & Zn. klaar voor de drive-in

Sjors ten Tije

Ook ik kies voor comfort, maar grijp daarvoor terug naar de beste achterbank uit mijn herinneringen: die van de Renault 21 Nevada. Zo heb ik ze daarna nooit meer meegemaakt. Dit was het type bank waardoor je als kind gewoon niet meer uit de auto kwam. En waardoor al je schoolvriendjes bij joú in de auto wilden. Jawel, de Nevada was in de jaren ’90 een geliefde auto op onze school. Vandaar dat ik ‘m zonder twijfel als favoriete fauteuil voor de drive-in bioscoop verkies. Nog een voordeel: klap de bank in en je hebt ruimte zat om comfortabel de nacht door te brengen en pas lekker de volgende ochtend naar huis toe te rijden. Oh ja, en de film? Om niet helemaal in sentimenten te vervallen en me te laten verrassen zodat ik niet direct als een blok in slaap val, ga ik naast Dries z’n Multipla staan bij Ford versus Ferrari. Want die staat ook bij mij hoog op ‘t lijstje. Dat wordt wel een bijzondere aanblik, een paar autofanaten die vanuit een vierkante Renault en bolle Fiat naar absolute legendes uit de racehistorie kijken.

Renault 21 Nevada

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.