Autovisie
Autovisie Nieuws 30 mrt 2020
Leestijd: 2 minuten

Zeldzame Lancia Delta met Nederlands karakter naar Techno Classica

Veilinghuis RM Sotheby’s weet tijdens elke veiling bijzondere topstukken mee te nemen. Dat is tijdens het jaarlijkse evenement op Techno Classica niet anders; dan neemt het een zeer zeldzame Lancia met een sterk Nederlands karakter mee.

Het gaat om een heel bijzondere Delta, omgedoopt tot een Hyena Zagato. De basis wordt gevormd door zo’n Delta HF Integrale, waarvan kort voor het productie-einde de laatste body’s werden betrokken. Het koetswerk komt volledig van de hand van Zagato. Ook het interieur van de Hyena is anders dan dat van een ‘reguliere’ Delta en bevat veel koolstofvezel componenten. De Hyena is bijna 200 kilo lichter, terwijl het vermogen van de coupé tussen de 250 en 300 pk ligt.

Zagato

Maar zoals gezegd heeft deze auto Nederlandse invloeden. In het begin van de jaren ’90 had de Nederlandse ondernemer Paul Koot, directeur/eigenaar van Lusso Service in Duiven en hartstochtelijk liefhebber van in het bijzonder Italiaanse sportauto’s het idee voor een coupé naar de aloude Italiaanse traditie, eentje in de traditie van de onvergetelijke AlfaRomeo’s SZ, TZI en TZ2. Die droom wilde hij laten uitkomen. Met dat plan toog hij destijds naar Zagato, een designhuis dat hij bewonderde. Het toeval wilde dat Zagato-designer Marco Pedricini juist een merkloos schaalmodel van een compacte en lichte coupé klaar had staan. De maatvoering van het model was zodanig dat hij paste op het chassis van de Delta Integrale. En Koot had ook juist die auto in gedachte als basis voor zijn droomauto.

Paul Koot wil zijn droom niet alleen voor zichzelf realiseren. Hij beoogde een oplage van maximaal 75 Hyena’s. In 1992 zouden er 20 het levenslicht zien, in 1993 de resterende 55. Mocht Lancia willen participeren dan zou de oplage naar 300 stuks gaan. Koot had op voorhand al 150 belangstellenden, zei hij voor aanvang van de bouw van het model. Achttien betaalden direct aan. De prijs bedroeg toen 100.000 dollar. Uiteindelijk is de auto zeldzamer dan verwacht. Er zijn slechts 24 stuks vervaardigd.

Merknaam Lancia

Hoewel Lancia niet instapte, gaf het de partijen wel toestemming om de merknaam te gebruiken. Koot kocht complete Delta’s bij Lancia, om die vervolgens met Zagato om te bouwen. Kort daarna staakte Lancia de bouw van de Delta Integrale.

Een teleurstelling, maar inmiddels is het model natuurlijk ontzettend zeldzaam en gewild op veilingen als deze. Vier jaar geleden werd er al eens zo’n Hyena geveild, voor ruim twee ton. Hoeveel RM Sotheby’s nu verwacht op te halen, is nog niet bekend. Maar dit exemplaar is wel ontzettend bijzonder, omdat het Paul Koots eigen auto was. Het is ook de enige Hyena die in de kleur ‘Madras Blue’ is gespoten. De motor heeft (net als drie andere Hyena’s) een vermogen van 300 pk. Op de teller staan nog maar 14.000 kilometers, en de auto is altijd goed onderhouden door zijn twee baasjes.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.