Sjoerd van Bilsen
Sjoerd van Bilsen Nieuws 21 jul 2016
Leestijd: 1 minuut

LeasePlan ziet natuurlijke automarkt terugkeren

De nieuwe percentages voor de bijtelling, zoals op 1 januari 2016, zijn ingegaan, hebben grote invloed op de belangstelling voor stekkerhybrides vanuit de zakelijke rijder. Dat concludeert LeasePlan Nederland. Het leasebedrijf ziet het aantal bestellingen voor de plug-in hybridemodellen sterk dalen.

Der neue Volkswagen Passat

Bestelde in de eerste helft van 2015 nog 12% een plug-in hybride, daalde dat dit jaar daalde tot slechts 4%. Het bijtellingspercentage steeg voor de meeste stekkerhybrides van 7 tot 15%. Martijn Versteegen, Marketing Directeur bij LeasePlan Nederland: “Je ziet dat de leaserijder direct reageert, nu het nieuwe bijtellingsregime nauwelijks ruimte biedt om te kiezen voor je portemonnee. Jammer, want we zagen het wagenpark de afgelopen jaren steeds groener worden.” De marketingdirecteur waarschuwt de overheid dat “de milieuwinst die is geboekt nu niet teniet wordt gedaan. Wij pleiten dan ook nog steeds voor een eerlijker belastingsysteem en dat is volgens ons betalen naar gebruik. Dat zal pas écht leiden tot minder kilometers, minder files en minder CO2-uitstoot.”

Diesels dalen

Volgens de lease-onderneming kiezen de zakelijke rijders nu weer voor benzinemodellen. Het aantal bestellingen voor benzine-auto’s, inclusief hybridetypes, nam in de eerste helft toe tot 58%. Een jaar eerder bedroeg het percentage nog 37%. De vraag naar diesels daalt overigens, wat volgens LeasePlan ligt aan het beperkte aanbod in de lagere bijtellingsklasses. Sowieso blijkt uit de cijfers van het leasebedrijf dat vrijwel al zijn klanten voor een auto uit de categorieën 20 en 25% kiest, terwijl dat in de eerste zes maanden van 2015 slechts 66% was.

mitsubishi_outlander_phev_41
De wegenbelasting van de Outlander PHEV wordt in 2019 hoger.

Top 3

De populairste lease-auto’s zijn nu de Volkswagen Passat, Volkswagen Golf en de Opel Astra, geeft de onderneming aan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.