Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 30 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

Yoke Tesla-stuur zou na 8000 kilometer al kapot gaan

Tijdens de introductie van het Yoke-stuur van Tesla waren de reacties erg verdeeld. De een vindt het een mooi ontwerp, de ander vindt het maar een gevaarlijke ontwikkeling. De vorm van het stuurwiel lijkt nu niet het grootste probleem te zijn.

Op Twitter melden verschillende bezitters van een Tesla Model S dat het stuurwiel bij een lage kilometerstand al flinke slijtage vertoont. Maar is dit de schuld van het bedrijf van Elon Musk of van de gebruikers?

Problemen met Tesla Yoke-stuur

De Tesla-eigenaren laten op Twitter foto’s zien van het Yoke-stuur. Er zijn plekken op het stuurwiel waar de bovenste laag loslaat. De ene gebruiker zegt pas 20.000 mijl (ruim 32.000 kilometer) met zijn Model S te hebben gereden. De ander zegt dergelijke slijtage al na 5000 mijl (iets meer dan 8000 kilometer) te hebben.

Tesla-fans reageren massaal onder het bericht en claimen dat het de schuld is van de gebruiker. Bijvoorbeeld ringen of desinfectiemiddelen kunnen ervoor zorgen dat het kunstleer op het Yoke-stuur kapot gaat. Echter, het kan ook gewoon gaan om een fabricagefout.

Oorzaak nog onduidelijk

Wat de oorzaak is van de overmatige slijtage is vooralsnog onduidelijk. Ook kan het zijn dat de kwaliteit van het kunstleder niet goed genoeg is of dat je door de vorm van het stuurwiel meer de Yoke harder vastpakt dan een normaal rond stuur.

Wat het probleem is, zal de toekomst uitwijzen. Als er meer Tesla Model S’en met dergelijk stuurwiel op de markt verschijnen, wordt een eventuele productiefout snel zichtbaar.

Tesla’s Yoke-stuur komt ook naar Nederland

Ook in Nederland kunnen we een Tesla Model S met een Yoke-stuur verwachten. Hoewel het in eerste instantie wellicht even wennen is, wordt de vorm door de Nederlandse wetgeving wel goedgekeurd. Autovisie ging in gesprek met de RDW en duikt in dit artikel in de eisen die Nederland aan een stuurwiel stelt.

Tesla, Yoke, stuur, stuurwiel, model s

De BYD Seal binnenkort de nieuwste Tesla-concurrent?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.