Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 13 jun 2023
Leestijd: 1 minuut

Wordt het weer aantrekkelijk om een occasion te kopen?

Occasions zijn de afgelopen drie jaar flink in prijs gestegen. Dit was te danken aan problemen met uitleveringen van nieuwe auto’s. Nu lijkt het tij te keren, zo blijkt uit cijfers van verkoopsite AutoScout24.

Bepaalde occasions zijn in de afgelopen jaren nog veel harder in prijs gestegen dan de gemiddeld. Zo zijn met name tweedehands auto’s van het merk Audi een stuk duurder geworden, bleek uit eerdere cijfers.

Occasions zijn niet veel duurder (of zelfs goedkoper) geworden

Hoewel Audi een extreme uitschieter was, steeg eigenlijk iedere occasion flink in prijs. De cijfers van begin dit jaar zijn gelukkig wat positiever voor kopers, al zijn de occasions nog niet (veel) goedkoper geworden.

statige Duitse sedans, minder dan 10.000 euro, occasion, occasions
(Afbeelding: Unsplash)

Sinds het begin van het jaar tot en met de maand mei is de gemiddelde occasionprijs met 123 euro gestegen (+0,5 procent). Vorig jaar in deze periode ging het om een stijging van 1.093 euro (+5,2 procent). Rekenen we januari niet mee, dan is de prijs van occasions gemiddeld zelfs iets gedaald. In de maanden februari, maart, april en mei daalde de prijs van een tweedehands auto gemiddeld met 0,14 procent. Vorig jaar in dezelfde periode ging het nog om een stijging van 3,7 procent.

De top 10 meest gewilde occasions van dit moment

Daarbij is er nog een positieve trend aan de gang. Er worden namelijk meer nieuwe auto’s verkocht. Meer nieuwe auto’s betekent meer aanbod op de occasionmarkt. Het aanbod van occasions is in de afgelopen maanden met 7,6 procent gestegen. Vergeleken met een jaar eerder staan er 4,6 procent meer tweedehands auto’s te koop.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.