Dennis Wilman
Dennis Wilman Nieuws 5 dec 2019
Leestijd: 2 minuten

Winterbanden toch niet veiliger in de winter?

Wel of geen winterbanden onder de auto als het kwik constant onder de zeven graden blijft. De bandenindustrie zegt van wel, maar is dat ook zo? 

 

Elk jaar is het weer een debat: wel of geen winterbanden? De een beweert dat zomerrubber goed genoeg is en dat de bandenindustrie vooral z’n zakken wil vullen met de extra inkomsten met de winterbanden promotie. De ander gelooft de bandenfabrikant op z’n woord en houdt vol dat winterbanden beter presteren in koude en slechte omstandigheden.

Gemiddelde temperatuur

Het Britse Tyre Reviews maakte werk van de jaarlijks terugkomende kwestie. Het nam een Volkswagen Golf met zes verschillende bandensets mee naar een testcentrum waar de temperatuur van de omgeving en het asfalt geregeld kunnen worden. Daar deden ze tests op droog, nat en besneeuwd wegdek. Dit alles om te bepalen wat nu de beste gemiddelde temperatuur is om over te schakelen op winterbanden.

Wat blijkt: er is geen optimale temperatuur om over te stappen op winterrubber. Deze specifieke band presteert over het algemeen slechter dan zomer- en allseasonbanden. Pas als er sneeuw in het spel komt bewijst de winterband echt zijn nut. Voor de rest blijkt dat het door de industrie opgegeven wisselpunt van rond de zeven graden Celsius redelijk klopt, maar alleen in natte condities. In droge condities presteert de zomerband altijd het beste, zodra het nat wordt legt deze het af tegen het allseasonrubber.

Goede set allseason

De conclusie van de test om nooit winterbanden aan te schaffen delen we bij Autovisie niet, maar dat je bij het omslagpunt van 7 graden mogelijk ook genoeg hebt aan een goede set allseasonbanden onderschrijven we wel. De bandenindustrie heeft die beweging ook al in gang gezet, want men promoot de band voor alle seizoenen de laatste jaren meer en meer. Er zullen dus ongetwijfeld mensen zijn die dat ook weer verdacht vinden. Een ding weten wij zeker dat winterbanden in écht winterse omstandigheden op sneeuw het beste zijn. Allseasonbanden zijn mogelijk de beste keus in ons natte klimaat. Dat je in de zomer het beste grip hebt met zomerbanden weten we ook. Net als in de autosport zou je voor elke omstandigheid de ideale band moeten kiezen. In de praktijk is dat echter onhaalbaar en daarom zijn de meeste banden een compromis.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.