Autovisie
Autovisie Nieuws 10 aug 2017
Leestijd: 1 minuut

Williams gaat ultieme luchtgekoelde zescilinder bouwen

0Een atmosferische 4,0 liter zescilinder boxermotor met 500 pk. Tot zover klinkt het als de motor van de gloednieuwe Porsche 911 GT3. Er is alleen één groot verschil: de motor die Williams ontwikkelt is luchtgekoeld.

Singer Williams Porsche 911 boxermotor - Autovisie.nl

Ultieme 911

Williams gaat namelijk samenwerken met Singer Vehicle Design, het Amerikaanse bedrijf dat bekend is van zijn moderne ‘klassieke’ Porsches 911. Singer werkt op dit moment aan een Porsche 911 uit 1990 van een Amerikaanse klant en die auto krijgt als eerste de nieuwe 4,0 liter boxermotor. Williams heeft de 3,6 liter uit 1990 als basis genomen en is toen aan de slag gegaan. Aluminium gaskleppen, titanium drijfstangen, een luchtbox van koolstofvezel en een titanium uitlaatsysteem maken hem flink lichter. Tegelijkertijd zijn de injectoren en de koeling ook aangepast. Het resultaat is een motor die meer dan 9000 toeren draait en 500 pk produceert.

Hans Mezger

Bij de ontwikkeling wordt Williams Advanced Engineering bijgestaan door de bedenker van de luchtgekoelde zescilinder boxermotor van de Porsche 911, Hans Mezger. Mezger wordt – zeker in Porschekringen, maar ook daarbuiten – gezien als een van de beste motorenontwikkelaars van de 20ste eeuw. Naast de motor voor de 911 ontwierp hij namelijk ook de twaalfcilinder die de Porsche 917 zo gigantisch succesvol maakte in de racerij. De zescilinder uit de Porsche 935? Een ontwerp van Mezger. De motor uit de 956 en 962? Mezger. En dat zijn nog maar een paar van de meest succesvolle motoren van zijn hand.

Drie

In totaal hebben drie klanten van Singer de opdracht gegeven om hun nieuwe auto uit te rusten met de Williams zescilinder. In september wordt het eerste exemplaar onthuld en dan worden ook alle technische specificaties vrijgegeven.

De motor:

Omdat we er geen genoeg van kunnen krijgen, de Singer Vehicle Design Porsche 911:

AUTOVISIE TV: Met Porsche 911 nr 1.000.000 door Schotland

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.