Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 12 mei 2020
Leestijd: 2 minuten

Wheelsandmore geeft Audi RS 6 Avant meer dan 1000 pk

De Audi RS 6 Avant die je direct in Ingolstadt besteld, is al geen misselijke auto. Wheelsandmore, een Duitse tuner, weet echter bijna het dubbele aantal paarden uit de V8 van de stationcar te pompen.

Vorig jaar presenteerde Audi de gloednieuwe RS 6 Avant (C8-generatie). Een echte krachtpatser, zoals wij recent zelf ontdekten. De nieuwe family supercar heeft de bekende 4,0-liter V8 in de neus met dubbele twin-scroll turbo. Daarmee is de turbodruk verhoogd (1,4 bar), de schoepenwielen hebben een drie millimeter grotere diameter. Het resultaat? 600 pk bij 6000 toeren per minuut, en een koppel van 800 Nm tussen 2050 en 4500 toeren per minuut.

ABT

Maar dat is volgens tuners nog lang niet genoeg. Dat bleek recent al, toen de bekende Volkswagen Groep-tuner ABT zichzelf losliet op Audi’s nieuwe krachtpatser. Zij wisten maar liefst 740 pk uit de achtcilinder te halen, en het koppel steeg eveneens met 120 Nm naar 920 Nm. De standaardsprint van 0 naar 100 km/h duurt met die auto maar 3,2 seconden. Bovendien is de Audi RS 6 van ABT niet voor iedereen: de tuner produceert maximaal 125 stuks.

Fraaiste stationwagons: Abt RS 6-R
ABT Audi RS 6 Avant

Maar er is een bedrijf dat nog meer uit de Audi RS 6 Avant weet te halen: het eveneens Duitse Wheelsandmore. Hun versie van de RS 6 heeft bizarre cijfers: 1010 pk en 1250 Nm. De topsnelheid komt daarmee boven de 340 km/h te liggen, andere sprintcijfers deelt het niet. Hoe het daaraan komt? Het heeft partikelfilters, de katalysator en dempers verwijderd, waardoor de achtcilinder veel beter kan ademen. Verder hebben de Duitsers verbeterde turbo’s, een gemodificeerde inlaatspruitstukken en een F1-luchtfilter geplaatst. Uiteraard zijn er ook de nodige software-upgrades gedaan.

Wetgeving

Het is daarom de vraag of deze Audi RS 6 de weg wel op mag. Al die benoemde filters en dempers heeft Audi immers niet geplaatst voor hun eigen plezier, maar om aan de strikte wetgeving te voldoen. De tuner meldt wel dat een TÜV-registratie (de Duitse autokeuring) bij de opwaardering is inbegrepen. En het hogere vermogen heeft een bijkomend voordeel: Wheelsandmore claimt dat de RS 6 daarmee een liter minder verbruikt op een afstand 100 kilometer.

Overigens biedt Wheelsandmore deze opwaardering in verschillende fasen aan: het is mogelijk om je Audi RS 6 tot 710, 725, 786, 965 of de volle 1010 pk te laten tunen. Prijzen voor de verschillende pakketten liggen tussen de € 9150 en € 49.900, uiteraard als je zelf de Audi RS 6 Avant hebt meegebracht.

Test: Audi RS 6 Avant

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.