Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 12 mei 2020
Leestijd: 3 minuten

Productierijpe Hongqi E115 wijkt weinig af van conceptversie

De Chinese elektrische auto’s weten hun weg naar Europa langzaam weer te vinden. Een van die modellen is de Hongqi E115, waar we nu een productierijpe versie van zien.

Op internet circuleren namelijk verschillende spionagefoto’s van de fonkelnieuwe Hongqi E115. Daarop zien we een koetswerk zonder camouflage en beelden van het interieur. En wat blijkt: de auto wijkt niet veel af van de conceptversie die het merk eerder al toonde. Let wel: het gaat hier nog om een prototype.

Maar Hongqi is voor velen waarschijnlijk nog volkomen onbekend. Hongqi is het luxemerk van FAW, China’s grootste autoproducent, en heeft in ons continent enige bekendheid vergaard met hun versie van een Rolls-Royce. Onder de naam L5 brengt het namelijk zijn vlaggenschip uit: een statige, ultra-luxe sedan die geschikt is om de grootste wereldleiders in te vervoeren.

IAA Frankfurt

Maar aangezien SUV’s nu gewild zijn, bouwt Hongqi er dus ook een. Vorig jaar ontdekte Autovisie voor het eerst deze E115, op de IAA in Frankfurt. Toen was er echter nog weinig te zien. Op de kleine stand had Hongqi een conceptmodel geplaatst, met geblindeerde ramen. Er was weinig informatie over de auto beschikbaar en leek het nog jaren te duren voordat het merk met deze auto zou komen.

Hongqi L5
Hongqi L5

De E115 wordt een enorme SUV, die volgens verschillende berichten 5,16 meter lang, 2 meter breed en 1,73 meter hoog wordt. De wielbasis is eveneens indrukwekkend (3,25 meter), waardoor de binnenruimte waarschijnlijk zeer royaal is.

Prestaties Honqi E115

Hongqi plaatst waarschijnlijk twee elektromotoren op elke as van de E115, goed voor een systeemvermogen van net geen 300 pk. Het koppel bedraagt in dat geval 420 Nm. Daarmee snelt de kolossale Chinees binnen vier seconden naar de 100 km/h. Het accupakket meet 92,4 kWh, goed voor een NEDC-bereik van 600 kilometer. Het reële bereik ligt daar dan natuurlijk flink onder, maar verwacht dat een bereik van 400 kilometer zeker haalbaar is met zo’n groot accupakket.

Dan nog even over het uiterlijk. De auto die wij in Frankfurt zagen had een heel statig en sierlijk uiterlijk. Zo had de Hongqi geen deurhendels en werd de achterklep verlicht door allerlei led-lampjes. Die deurhendels zijn inmiddels aanwezig, maar wel verzonken in het koetswerk. De led-lampen op de klep lijken niet terug te keren. De auto doet – net als eerder genoemd – een beetje denken aan modellen van Rolls-Royce. Niet zo gek, want Giles Taylor werd recent aangesteld als hoofd design van FAW en dus Hongqi. Hij heeft een verleden bij het Britse luxemerk en is verantwoordelijk voor de Cullinan, Phantom, Dawn en 103ex Concept.

Lichtunits

Maar het lijnenspel van de auto en de vormgeving van de statige neus en lichtunits zijn wel gebleven. De achterste exemplaren lopen dus nog steeds horizontaal door op de zijkant van de auto. Ook krijgen we voor het eerst een inkijkje in het interieur van de grote Hongqi. Daarin zien we drie digitale schermen: in het tellerhuis, op het dashboard en net boven de middenconsole. Dat laatste scherm bevat waarschijnlijk de bediening voor de klimaatcontrole.

Wanneer Hongqi zelf meer informatie over zijn E115 vrijgeeft, is nog niet bekend. Het merk zal de auto eerst in China voorstellen, maar het is zeker mogelijk dat het de E115 ook in Europese markten voorstelt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.